ciasto z jabłkami i śliwkami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
każda gospodyni na przybycie gości z pewnością ma więcej niż jeden sposób na zrobienie szarlotki. A wraz z nadejściem jesieni i bogatymi zbiorami jabłek ta żywność zyskuje coraz większą popularność. Sugerujemy poszerzenie kolekcji przepisów kulinarnych i przygotowanie ciasta z jabłkami i śliwkami.
w dużej misce wymieszaj mąkę i płatki owsiane i dobrze je posmaruj margaryną. Dodaj wodę i lekko wymieszaj ciasto, aby było gęste i jednorodne.
następnie rozwałkuj ciasto i włóż do naczynia do pieczenia. Wyrównaj krawędzie, przykryj wierzch pergaminem i wypełnij wolną przestrzeń fasolą. Kawałki ciasta pozostałe po przycięciu krawędzi zbierz w bryłę, rozwałkuj i wytnij dowolne kształty specjalną foremką.
piecz ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Następnie przekonaj papier z fasolą i kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 10-15 minut, aż stanie się złotobrązowe. Piecz figurki z ciasta osobno również na złoty kolor.
następnie obierz jabłka, usuń rdzenie i pokrój w kliny. Włóż do rondla wraz ze śliwkami, cukrem i skrobią. Ciągle mieszając, trzymaj na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Rozłóż nadzienie i udekoruj gotowe ciasto jabłkami i śliwkami figurkami ciasta.
w dużej misce wymieszaj mąkę i płatki owsiane i dobrze je posmaruj margaryną. Dodaj wodę i lekko wymieszaj ciasto, aby było gęste i jednorodne.
następnie rozwałkuj ciasto i włóż do naczynia do pieczenia. Wyrównaj krawędzie, przykryj wierzch pergaminem i wypełnij wolną przestrzeń fasolą. Kawałki ciasta pozostałe po przycięciu krawędzi zbierz w bryłę, rozwałkuj i wytnij dowolne kształty specjalną foremką.
piecz ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Następnie przekonaj papier z fasolą i kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 10-15 minut, aż stanie się złotobrązowe. Piecz figurki z ciasta osobno również na złoty kolor.
następnie obierz jabłka, usuń rdzenie i pokrój w kliny. Włóż do rondla wraz ze śliwkami, cukrem i skrobią. Ciągle mieszając, trzymaj na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Rozłóż nadzienie i udekoruj gotowe ciasto jabłkami i śliwkami figurkami ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g