Piparkukas łotewskie ciasteczka

pikantne, aromatyczne, miodowe ciasteczka z przyprawami. Na Łotwie jest zwyczaj-na Boże Narodzenie goście są traktowani piparkukas. Czy kiedykolwiek próbowałeś tego ciasteczka z pieprzem? Jeśli nie, to na pewno musisz to zrobić. Wyróżnia się oryginalnym smakiem i subtelnym aromatem przypraw. Spróbuj!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 10 % 7 g
węglowodany 79 % 57 g
322 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do głębokiej miski na ciasto, dodaj cukier i stopione masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj również sodę gaszoną sokiem z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie ubij mikserem na niskich obrotach, aż uzyskasz białą masę powietrza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trzecią część przesianej mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto łyżką, aż zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Melasę i miód wlewamy do żelaznych naczyń (miski, rondla lub rondla) i wkładamy do kąpieli wodnej. Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać do podstawy ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko łyżką, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj resztę mąki, którą należy również przesiać przez sitko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj przyprawy: mielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową, cynamon, mielone goździki i proszek imbirowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagniatamy ciasne ciasto. Tworzymy piłkę, owijamy ją folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na dwa dni. Pozwól ciastu położyć się i namoczyć w przyprawach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 2 dniach wyjmij ciasto z lodówki i zwiń je w cienką warstwę wałkiem do ciasta na stole posypanym mąką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz czas na kreatywność i inspirację. Wycinamy różnorodne figury za pomocą foremek. Mogą to być gwiazdki, kwiaty, koła, serca, choinki, figurki zwierząt lub ludzi itp. Możesz napełnić ciasto natłuszczonymi foremkami, ale nie grubszymi niż 1 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz, gdy nasze pyszne rzemiosło jest gotowe, pomyśl o tym, jak upiec łotewskie ciasteczka piparkukas? A wszystko jest bardzo proste: najpierw przenosimy go na blachę do pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie posmaruj ubitym jajkiem za pomocą silikonowej szczotki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiany i całkowicie ugotowany.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasteczka są gotowe i czekają na skrzydłach! Pozostaje tylko postawić czajnik i wezwać wszystkich na herbatę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Poczęstuj się!

a kto to tupie za drzwiami, wahając się zapukać? Może to Dziadek Mróz wpadł na zapach? Ach, nie, to sąsiedzi usłyszeli magiczny zapach piparkukas i postanowili wejść na światło, cóż-prosimy wszystkich o stół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal / 100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Melasa - 296   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy