skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności na liście.
Krok 2:
Wbij jajka do głębokiej miski na ciasto, dodaj cukier i stopione masło.
Krok 3:
Dodaj również sodę gaszoną sokiem z cytryny.
Krok 4:
Wszystko dokładnie ubij mikserem na niskich obrotach, aż uzyskasz białą masę powietrza.
Krok 5:
Dodaj trzecią część przesianej mąki.
Krok 6:
Zagniataj ciasto łyżką, aż zgęstnieje.
Krok 7:
Melasę i miód wlewamy do żelaznych naczyń (miski, rondla lub rondla) i wkładamy do kąpieli wodnej. Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 8:
Wlać do podstawy ciasta.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko łyżką, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Dodaj resztę mąki, którą należy również przesiać przez sitko.
Krok 11:
Dodaj przyprawy: mielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową, cynamon, mielone goździki i proszek imbirowy.
Krok 12:
Zagniatamy ciasne ciasto. Tworzymy piłkę, owijamy ją folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na dwa dni. Pozwól ciastu położyć się i namoczyć w przyprawach.
Krok 13:
Po 2 dniach wyjmij ciasto z lodówki i zwiń je w cienką warstwę wałkiem do ciasta na stole posypanym mąką.
Krok 14:
Teraz czas na kreatywność i inspirację. Wycinamy różnorodne figury za pomocą foremek. Mogą to być gwiazdki, kwiaty, koła, serca, choinki, figurki zwierząt lub ludzi itp. Możesz napełnić ciasto natłuszczonymi foremkami, ale nie grubszymi niż 1 cm.
Krok 15:
Teraz, gdy nasze pyszne rzemiosło jest gotowe, pomyśl o tym, jak upiec łotewskie ciasteczka piparkukas? A wszystko jest bardzo proste: najpierw przenosimy go na blachę do pieczenia.
Krok 16:
Następnie posmaruj ubitym jajkiem za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 17:
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiany i całkowicie ugotowany.
Krok 18:
Ciasteczka są gotowe i czekają na skrzydłach! Pozostaje tylko postawić czajnik i wezwać wszystkich na herbatę.
Krok 19:
Poczęstuj się!
a kto to tupie za drzwiami, wahając się zapukać? Może to Dziadek Mróz wpadł na zapach? Ach, nie, to sąsiedzi usłyszeli magiczny zapach piparkukas i postanowili wejść na światło, cóż-prosimy wszystkich o stół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal / 100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Melasa - 296 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g