Clafouti ze śliwkami

pyszny francuski deser jest teraz w Twoim domu. To cudowny deser, który łączy w sobie cechy zapiekanki i ciasta. Owoc w słodkim, płynnym cieście jajecznym, podobnym do naleśnika, jest bardzo smaczny i niezwykły. Konsystencja jest bardziej delikatnym sufletem niż ciastem, nie można go pokroić na kawałki o wyraźnych krawędziach.
KiraMirAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 81 % 26 g
132 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

śliwki są obrane i pokrojone na kawałki. Następnie posmaruj masłem naczynie do pieczenia, posyp dwiema łyżkami cukru i ostrożnie rozłóż śliwki. Na wierzch posyp jeszcze dwiema łyżkami cukru.
teraz przygotuj ciasto. Wymieszaj jajka z cukrem, przesiej do nich mąkę i wlej mleko. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być płynne, tak jak w przypadku naleśników. Napełnij je śliwkami. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Clafouti gotuje się przez około godzinę. Aby sprawdzić, czy jest gotowy, przebij go wykałaczką. Jeśli pozostanie suchy, deser jest gotowy.

przed podaniem Clafouti wskazane jest schłodzenie, można posypać cukrem pudrem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy