skład / składniki
metoda gotowania
śliwki są obrane i pokrojone na kawałki. Następnie posmaruj masłem naczynie do pieczenia, posyp dwiema łyżkami cukru i ostrożnie rozłóż śliwki. Na wierzch posyp jeszcze dwiema łyżkami cukru.
teraz przygotuj ciasto. Wymieszaj jajka z cukrem, przesiej do nich mąkę i wlej mleko. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być płynne, tak jak w przypadku naleśników. Napełnij je śliwkami. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Clafouti gotuje się przez około godzinę. Aby sprawdzić, czy jest gotowy, przebij go wykałaczką. Jeśli pozostanie suchy, deser jest gotowy.
przed podaniem Clafouti wskazane jest schłodzenie, można posypać cukrem pudrem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g