ciasto drożdżowe ze śliwkami

niesamowicie pyszne ciasto śliwkowe! Przygotuj, zachwyć siebie i krewnych! Chociaż będziesz musiał majstrować przy cieście, wynik jest absolutnie tego wart. Ciasto okazuje się smaczne i piękne - można je nawet podać na świąteczną herbatę i bez wątpienia odniesie sukces.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 76 % 42 g
249 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

przygotowanie drożdży:

1. Przenieś drożdże do miski, wlej do nich cukier, rozgnieć do uzyskania gładkości.
2. Wlej ciepłe mleko, włóż mąkę i wszystko wymieszaj.
3. Przykryj miskę folią, odstaw na 20 minut.

teraz zróbmy test:

4. Rozbij jajko w osobnej misce, ubij trzepaczką.
5. Przesiej mąkę, dodaj do mieszanki drożdży.
6. Umieść tam cukier, sól, ubite jajko.
7. Wlej wodę i stopione masło.
8. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż będzie miękki, posłuszny i jednolity, powinien przestać przyklejać się do dłoni. Umieść ciasto na dnie miski, przykryj folią i pozostaw w cieple na pół godziny.

nadszedł czas na nadzienie. Najpierw przygotuj kruszonkę kruszącą:

9. Wlej roztopione masło na talerz.
10. Wlej do niego cukier puder, mąkę. Rozetrzyj wszystko na okruchy.

następnie przygotuj śliwki:

11. Śliwki, umyte i wysuszone ręcznikiem, przekroić na pół, wyjąć nasiona. Pokrój każdą połowę na 2 części wzdłuż.

ostatni etap przygotowania ciasta:

12. Posmaruj formę masłem.
13. Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkować na warstwę mniej więcej jak naczynie do pieczenia.
14. Włóż ciasto do formy, połóż na nim ćwiartki drenażu miąższem do góry, posyp je kruszonką.
15. Pozostaw ciasto w formie na 20 minut. W tym czasie ciasto będzie działać trochę dłużej.
16. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 1 godzinę.
17. Gdy ciasto stoi w piekarniku, przygotuj lukier: w cukrze pudrze, wsypanym do miski, stopniowo wlewaj ciepłą wodę, dokładnie mieszaj trzepaczką. Dodaj sok z cytryny do słodkiej masy według własnych upodobań. Dodaję łyżeczkę.
18. Polej ciasto lukrem na wierzchu.

niech ciasto ostygnie i podawaj z herbatą.

słodkiej herbaty i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy