skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie drożdży:
1. Przenieś drożdże do miski, wlej do nich cukier, rozgnieć do uzyskania gładkości.
2. Wlej ciepłe mleko, włóż mąkę i wszystko wymieszaj.
3. Przykryj miskę folią, odstaw na 20 minut.
teraz zróbmy test:
4. Rozbij jajko w osobnej misce, ubij trzepaczką.
5. Przesiej mąkę, dodaj do mieszanki drożdży.
6. Umieść tam cukier, sól, ubite jajko.
7. Wlej wodę i stopione masło.
8. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż będzie miękki, posłuszny i jednolity, powinien przestać przyklejać się do dłoni. Umieść ciasto na dnie miski, przykryj folią i pozostaw w cieple na pół godziny.
nadszedł czas na nadzienie. Najpierw przygotuj kruszonkę kruszącą:
9. Wlej roztopione masło na talerz.
10. Wlej do niego cukier puder, mąkę. Rozetrzyj wszystko na okruchy.
następnie przygotuj śliwki:
11. Śliwki, umyte i wysuszone ręcznikiem, przekroić na pół, wyjąć nasiona. Pokrój każdą połowę na 2 części wzdłuż.
ostatni etap przygotowania ciasta:
12. Posmaruj formę masłem.
13. Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkować na warstwę mniej więcej jak naczynie do pieczenia.
14. Włóż ciasto do formy, połóż na nim ćwiartki drenażu miąższem do góry, posyp je kruszonką.
15. Pozostaw ciasto w formie na 20 minut. W tym czasie ciasto będzie działać trochę dłużej.
16. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 1 godzinę.
17. Gdy ciasto stoi w piekarniku, przygotuj lukier: w cukrze pudrze, wsypanym do miski, stopniowo wlewaj ciepłą wodę, dokładnie mieszaj trzepaczką. Dodaj sok z cytryny do słodkiej masy według własnych upodobań. Dodaję łyżeczkę.
18. Polej ciasto lukrem na wierzchu.
niech ciasto ostygnie i podawaj z herbatą.
słodkiej herbaty i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g