Indyk noworoczny nadziewany pomarańczami

Mężczyzna zostanie uderzony na miejscu! Prosty przepis dla prawdziwych smakoszy!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 17 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

aby noworoczny indyk z pomarańczami został ugotowany tak, jak powinien, potrzebujemy jednej dobrej tuszy ptaka o wadze około kg w pięciu.

Indyk musi być dobrze wypłukany zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. A potem wysuszyć.

obierz jedną pomarańczę i pokrój na cztery części. W ciele indyka wkładamy pokrojone plasterki pomarańczy i kawałki 3-4 gałązek rozmarynu. Przymocuj otwór wykałaczkami lub zszyj. Naprawiamy nogi.

weź formę, posmaruj masłem (lub warzywem), włóż indyka

wyciskamy sok z drugiej pomarańczy, ale najpierw kroimy go na pół. Pierwsza połowa trafi do tuszy z indyka (musisz ją podlać sokiem), druga połowa – do stopionego masła (50 gramów topimy na kuchence).

wlej sól i pieprz do powstałej mieszanki olejowej. I dobrze posmaruj wszystkie te tusze.

przykryj tuszę folią i włóż do piekarnika na trzy godziny (200 stopni). Okresowo sprawdzamy ptaka i polewamy go powstałym sokiem.

osobno przygotuj sos:

bulion z kurczaka mieszamy z sokiem po usmażeniu indyka (5 Stół.l), pozwól mieszaninie się zagotować. Wlej wino, wymieszaj, lekko podgrzej i dodaj mąkę. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, mieloną paprykę i musztardę.

przepis kulinarny nadaje się na święta noworoczne i ogólnie na każdą uroczystą okazję.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy