skład / składniki
metoda gotowania
aby
noworoczny indyk z pomarańczami
został ugotowany tak, jak powinien, potrzebujemy jednej dobrej tuszy ptaka o wadze około kg w pięciu.
Indyk musi być dobrze wypłukany zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. A potem wysuszyć.
obierz jedną pomarańczę i pokrój na cztery części. W ciele indyka wkładamy pokrojone plasterki pomarańczy i kawałki 3-4 gałązek rozmarynu. Przymocuj otwór wykałaczkami lub zszyj. Naprawiamy nogi.
weź formę, posmaruj masłem (lub warzywem), włóż indyka
wyciskamy sok z drugiej pomarańczy, ale najpierw kroimy go na pół. Pierwsza połowa trafi do tuszy z indyka (musisz ją podlać sokiem), druga połowa – do stopionego masła (50 gramów topimy na kuchence).
wlej sól i pieprz do powstałej mieszanki olejowej. I dobrze posmaruj wszystkie te tusze.
przykryj tuszę folią i włóż do piekarnika na trzy godziny (200 stopni). Okresowo sprawdzamy ptaka i polewamy go powstałym sokiem.
osobno przygotuj sos:
bulion z kurczaka mieszamy z sokiem po usmażeniu indyka (5 Stół.l), pozwól mieszaninie się zagotować. Wlej wino, wymieszaj, lekko podgrzej i dodaj mąkę. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, mieloną paprykę i musztardę.
przepis kulinarny nadaje się na święta noworoczne i ogólnie na każdą uroczystą okazję.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g