proste ciasto Charlotte z bułką tartą

najszybsze i Najłatwiejsze ciasto, nie sprawi, że goście będą długo czekać na herbatę. Korzystna opcja pysznego ciasta na herbatę, a nawet na wakacje! Jego smak i zapach pochodzą z naszego dzieciństwa, ponieważ to ciasto kojarzy się z matką lub babcią.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 83 % 33 g
174 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Włącz piekarnik na 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż jajka do głębokiego naczynia i ubij mikserem, aż zwiększy się objętość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszając, dodaj trochę cukru. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę, wanilinę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wstępnie umyte jabłka obrać i wydrążyć, pokroić na małe kawałki. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź głęboki kształt (średnica 22 cm) i posmaruj dno i boki masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wsyp bułkę tartą i równomiernie rozprowadź na powierzchni. To nada naszemu ciastu smaczną i chrupiącą skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nasze ciasto do przygotowanej formy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowość biszkoptu sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, przykryć ręcznikiem papierowym i ostudzić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem. Nasze ciasto Charlotte jest gotowe! Proszę wszystkich do stołu!

jesienią Apple Charlotte to jeden z najpopularniejszych przepisów na wypieki. I każdy może ugotować Charlotte z jabłkami - to proste i szybkie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy