skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Włącz piekarnik na 180 stopni.
Krok 2:
Włóż jajka do głębokiego naczynia i ubij mikserem, aż zwiększy się objętość.
Krok 3:
Ciągle mieszając, dodaj trochę cukru. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę, wanilinę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Krok 5:
Wstępnie umyte jabłka obrać i wydrążyć, pokroić na małe kawałki. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Krok 6:
Weź głęboki kształt (średnica 22 cm) i posmaruj dno i boki masłem.
Krok 7:
Wsyp bułkę tartą i równomiernie rozprowadź na powierzchni. To nada naszemu ciastu smaczną i chrupiącą skórkę.
Krok 8:
Wlej nasze ciasto do przygotowanej formy
Krok 9:
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.
Krok 10:
Gotowość biszkoptu sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, przykryć ręcznikiem papierowym i ostudzić.
Krok 11:
Wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem. Nasze ciasto Charlotte jest gotowe! Proszę wszystkich do stołu!
jesienią Apple Charlotte to jeden z najpopularniejszych przepisów na wypieki. I każdy może ugotować Charlotte z jabłkami - to proste i szybkie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g