skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania suszonych śliwek z czosnkiem potrzebujemy: śliwek, czosnku, oleju roślinnego, ziół prowansalskich (Mam już młyn z solą) i soli.
Krok 2:
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki. Lepiej wybrać śliwki, które nie są miękkie, w przeciwnym razie podczas suszenia pozostanie z nich jedna skóra.
Krok 3:
Połóż połówki śliwek na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przekrojonej do góry.
Krok 4:
Posyp śliwki równomiernie solą i ziołami prowansalskimi.
Krok 5:
Włóż śliwki do piekarnika nagrzanego do 100°C na 2-4 godziny, w zależności od wielkości i soczystości śliwek. Robiłam dwie partie. Suszyłem pierwszy przez 3,5 godziny, prawie nic nie pozostało z niektórych odpływów. Miąższ odparował, pozostała tylko skóra. Drugą partię suszono tylko przez 2 godziny.
Krok 6:
Obierz czosnek i pokrój w płatki.
Krok 7:
Wysterylizowane słoiki wypełnić suszonymi śliwkami i płatkami czosnku.
Krok 8:
Wlej olej roślinny do słoików ze śliwkami. Olej może potrzebować mniej lub więcej - w zależności od tego, jak ciasno ułożysz śliwki i od objętości samych słoików.
Krok 9:
Zamknij słoiki pokrywkami i wstaw do lodówki.
Krok 10:
Możesz przechowywać taką przekąskę przez 2-3 miesiące. Jeśli nie zamkniesz go na zimę, użyj go w ciągu tygodnia. Smacznego!
spotkałem ten przepis kilka razy i prawie wszędzie jest napisane, że ten przepis spodoba się tym, którzy lubią suszone pomidory. Uwielbiam suszone pomidory. Mogę zjeść cały słoik bez niczego. Dlatego postanowiłem ugotować te śliwki.
suszone śliwki można podawać jako dodatek do serów lub przyrządzać kanapki i kanapki z suszonymi śliwkami. Można je również podawać jako niezależną przekąskę lub mini dodatek do mięsa.
śliwki można suszyć w piekarniku lub w specjalnej suszarce elektrycznej.
śliwki do przepisu pasują do każdej odmiany. Zrobiłem to z czerwonymi śliwkami, ale wiele osób używa odmiany Węgierskiej (niebieskiej). Nie są bardzo soczyste, więc miąższ jest zachowany tak bardzo, jak to możliwe podczas suszenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g