skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić bułki chlebowe na kanapki z serwatką? Produkty do gotowania.
Krok 2:

Wlej 0,5 szklanki lekko ciepłej serwatki do miski, dodaj do niej 2 łyżeczki cukru i posiekaj 10 gramów świeżych drożdży. Wszystko dobrze wymieszaj, aby rozpuścić cukier i drożdże. Masa drożdży zacznie zwiększać objętość i bulgotać.
Krok 3:

Lekko podgrzej Pozostałe serum.
Krok 4:

Dodaj cukier
Krok 5:

Sol
Krok 6:

Włóż jajka
Krok 7:

Dodaj olej roślinny
Krok 8:

Dodaj mąkę
Krok 9:

I masa drożdżowa
Krok 10:

Zagnieść ciasto. Możesz zagnieść ciasto rękami i mikserem. Ugniataj rękami przez co najmniej 10 minut.Zaokrąglamy ciasto, posypujemy mąką, przykrywamy ręcznikiem lub pokrywką i umieszczamy na stojaku w ciepłym miejscu.
Krok 11:

Powinien wzrosnąć 2x.Następnie należy go ugniatać i pozwolić mu podejść 2 razy.
Krok 12:

Podziel ciasto na 4 równe części.
Krok 13:

Dobrze rozwałkuj każdą część wałkiem do ciasta.
Krok 14:

Zwiń w rolkę.
Krok 15:

Następnie bułkę należy spłaszczyć na całej długości i ponownie zwinąć w rolkę – otrzymasz taki wałek ciasta, który można zaokrąglić i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia – otrzymasz bochenek chleba lub bochenek chleba.
Krok 16:

Wysyłamy do proofingu w ciepłe miejsce, czekamy, aż wzrośnie 2 razy.
Krok 17:

Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec około 40 minut. Gotowe bochenki można posmarować masłem na wierzchu.
piękny chleb na pyszne kanapki. Bardzo smaczne z masłem lub domowym dżemem. Gotuj dla zdrowia!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g

