bułki chlebowe do kanapek na serwatce

na serwatce, z przewiewnym delikatnym miękiszem, chrupiącym. Bułki chlebowe do kanapek serwatkowych są pyszne z masłem lub domowym dżemem. Gotuj dla zdrowia!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 42 g
244 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki chlebowe na kanapki z serwatką? Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 0,5 szklanki lekko ciepłej serwatki do miski, dodaj do niej 2 łyżeczki cukru i posiekaj 10 gramów świeżych drożdży. Wszystko dobrze wymieszaj, aby rozpuścić cukier i drożdże. Masa drożdży zacznie zwiększać objętość i bulgotać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko podgrzej Pozostałe serum.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sol

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż jajka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I masa drożdżowa

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść ciasto. Możesz zagnieść ciasto rękami i mikserem. Ugniataj rękami przez co najmniej 10 minut.Zaokrąglamy ciasto, posypujemy mąką, przykrywamy ręcznikiem lub pokrywką i umieszczamy na stojaku w ciepłym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powinien wzrosnąć 2x.Następnie należy go ugniatać i pozwolić mu podejść 2 razy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na 4 równe części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze rozwałkuj każdą część wałkiem do ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwiń w rolkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie bułkę należy spłaszczyć na całej długości i ponownie zwinąć w rolkę – otrzymasz taki wałek ciasta, który można zaokrąglić i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia – otrzymasz bochenek chleba lub bochenek chleba.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wysyłamy do proofingu w ciepłe miejsce, czekamy, aż wzrośnie 2 razy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec około 40 minut. Gotowe bochenki można posmarować masłem na wierzchu.

piękny chleb na pyszne kanapki. Bardzo smaczne z masłem lub domowym dżemem. Gotuj dla zdrowia!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy