skład / składniki
metoda gotowania
zanim zaczniesz gotować pierniki, musisz przygotować specjalną mieszankę przypraw. Aby to zrobić, wszystkie przyprawy i skórkę należy dokładnie wymieszać w misce o odpowiedniej wielkości.
w małym rondlu rozprowadź miód, cukier granulowany i masło. Stawiamy patelnię na średnim ogniu, mieszamy, czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy tak się stanie, zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie dodaj jajka, skórkę z cytryny do rondla, a także wlej wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw. Rozcieńczyć proszek do pieczenia i sodę wodą, a następnie wlać mieszaninę do pozostałych składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
przesiej mąkę. Dodaj części do innych składników, zagniataj ciasto. Ugniataj, aż nie będzie już lepki. Ciasto powinno być gładkie i przyjemne w dotyku. Uformuj kulkę z ciasta, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na półtorej godziny (możesz dłużej). Kiedy minie ten czas, ponownie ugniataj ciasto.
rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm, włącz piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Z ciasta wycinamy pierniki za pomocą kręconych foremek. Idealnie, jeśli figurki są tematyczne-Boże Narodzenie i Nowy Rok.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej puste miejsca. Nawet surowe są bardzo aromatyczne! Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 8-10 minut. Im cieńsze pierniki, tym mniej czasu zajmie. Im dłużej pierniki są pieczone, tym twardsze będą. Niektórzy lubią miękkie pierniki, inni twarde. Skupiamy się na naszym guście.
kolejna ważna kwestia: pierniki Lebkuchen nie są od razu spożywane. Pozostawia się je do ostygnięcia, wkłada do hermetycznych pojemników i pozostawia na co najmniej 3 dni. Smak po takim ekspozycji znacznie się poprawia. Spróbuj!
gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g