Pierniki Lebkuchen

pikantna, łagodna, niesamowicie aromatyczna niemiecka uczta! Pierniki Lebkuchen to tradycyjne niemieckie wypieki przygotowywane na Boże Narodzenie. Takie pierniki wyróżniają się niesamowitym, niesamowitym, po prostu fantastycznym aromatem - wykorzystuje mieszankę dużej ilości przypraw. Pierniki są rozgrzewające i przytulne. Są zabawne i przyjemne do gotowania z bliskimi, dzieci będą szczególnie mile widziane. Pierniki Lebkuchen będą również świetnymi prezentami dla przyjaciół i krewnych. Najlepiej podawać je z gorącą czekoladą, grzanym winem, ponczem owocowym.
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 11 % 8 g
węglowodany 80 % 60 g
360 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

zanim zaczniesz gotować pierniki, musisz przygotować specjalną mieszankę przypraw. Aby to zrobić, wszystkie przyprawy i skórkę należy dokładnie wymieszać w misce o odpowiedniej wielkości.

w małym rondlu rozprowadź miód, cukier granulowany i masło. Stawiamy patelnię na średnim ogniu, mieszamy, czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy tak się stanie, zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie dodaj jajka, skórkę z cytryny do rondla, a także wlej wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw. Rozcieńczyć proszek do pieczenia i sodę wodą, a następnie wlać mieszaninę do pozostałych składników. Wszystko dobrze wymieszaj.

przesiej mąkę. Dodaj części do innych składników, zagniataj ciasto. Ugniataj, aż nie będzie już lepki. Ciasto powinno być gładkie i przyjemne w dotyku. Uformuj kulkę z ciasta, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na półtorej godziny (możesz dłużej). Kiedy minie ten czas, ponownie ugniataj ciasto.

rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm, włącz piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Z ciasta wycinamy pierniki za pomocą kręconych foremek. Idealnie, jeśli figurki są tematyczne-Boże Narodzenie i Nowy Rok.

przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej puste miejsca. Nawet surowe są bardzo aromatyczne! Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 8-10 minut. Im cieńsze pierniki, tym mniej czasu zajmie. Im dłużej pierniki są pieczone, tym twardsze będą. Niektórzy lubią miękkie pierniki, inni twarde. Skupiamy się na naszym guście.

kolejna ważna kwestia: pierniki Lebkuchen nie są od razu spożywane. Pozostawia się je do ostygnięcia, wkłada do hermetycznych pojemników i pozostawia na co najmniej 3 dni. Smak po takim ekspozycji znacznie się poprawia. Spróbuj!

gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy