choinka Świąteczna

kto odmówi takiej leśnej piękności na stole noworocznym? Ciasto zachwyci nie tylko dzieci, dlatego warto ciężko pracować, ponieważ jest również pyszne. Zrobiłem to z klasycznego biszkoptu, używając śmietany i brzoskwiń. Ta opcja spodoba się wielu, ponieważ produkty są dostępne i kochane.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 16-22 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 67 % 26 g
209 kcal
IG: 27 / 8 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do kremu. Weź śmietanę od 20%, to wystarczy, aby krem miał pożądaną konsystencję. Wziąłem sklep, dość gęsty, ale lepiej się zabezpieczyć i odłożyć na noc:- w durszlaku wyłożyć gazę w 3-4 warstwach, wlać śmietanę, związać gazę. I zawieś durszlak nad miską, włóż cały ten projekt do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj śmietanę. Rozdrobnioną śmietanę wystarczy wymieszać szpatułką z cukrem waniliowym i prostym, aż będzie gładka. Odstaw trochę na stół, aby cukier się rozpuścił, a następnie przykryj i włóż do lodówki. Cukier najpierw sprawi, że śmietana będzie lżejsza, ale na zimno krem zgęstnieje. Nie ma potrzeby ubijania śmietany, uzyskana konsystencja będzie w sam raz, aby dobrze namoczyć ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Produkty biszkoptowe. Na torcie Choinkowym należy przygotować biszkopt w kształcie d 23 cm i nieco mniejszy. Ale ciasto biszkoptowe należy natychmiast upiec, w przeciwnym razie pęcherzyki powietrza znikną i nie da bujnego wzrostu. Dlatego z tej samej normy produktów później przygotowujemy kolejną partię i pieczemy w formach D 16, 12 i 10 cm, dzieląc ciasto, ale na jednej blasze do pieczenia. Użyłem małych foremek do babeczek, możesz zrobić papier na Wielkanoc. Wcześniej wyjmij jajka z lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie klasycznego biszkoptu. Przesiej mąkę i lepiej dwa razy. Wziąłem drobną mąkę do herbatników, ale możesz wziąć zwykłą najwyższej jakości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj jajka, wytrzyj do sucha i podziel na białka i żółtka. Białka na razie włóż do lodówki i dodaj 1 łyżeczkę do żółtek. L. bez szkiełka cukier waniliowy i 1/2 zwykłej całkowitej objętości / 75g / i ubij mikserem na maksymalnych obrotach, aż będzie gęsta, jasna masa, to około 2 minut. / Czas może się różnić od mocy miksera/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj szczyptę soli do białek i ubij na miękkie szczyty, zacznij dodawać drugą połowę cukru i kontynuuj ubijanie na twarde szczyty. Rozpoczęcie z małą prędkością i stopniowe zwiększanie do maksimum zajmuje proces 5-6 minut. Trzepaczki powinny być czyste i suche, podobnie jak miska objętościowa. Lepiej jest usunąć wici z białka, ale nie ręką i powinno być czyste, bez najmniejszego zanieczyszczenia żółtkiem, w przeciwnym razie nie zostanie ubite.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Białka wprowadzamy do żółtek w 3 seriach i delikatnie mieszamy szpatułką, ale nie jak herbatę, ale pewnym ruchem od góry do dołu, od krawędzi do środka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ostrożnie w 2-3 etapach wprowadzamy mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Białka nie powinny się osiadać, ciasto powinno być przewiewne, a nie płynne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie wlej ciasto do przygotowanej formy, delikatnie spłaszcz wierzch. Wyłóż dno dzielonej formy pergaminem i posmaruj masłem, a boki nie są konieczne, aby rosnący biszkopt przylgnął i mógł łatwo się podnieść.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w rozgrzanym piekarniku do 180&039; około 25 - 30 minut, aż się zarumieni. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką, wyszła sucha-gotowa . Otwórz lekko drzwi i wyjmij po 5 minutach, aby biszkopt nie opadł z nagłej zmiany temperatury. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika i nie trzaskaj drzwiami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wyjmij formę i Odwróć, aby ostygnąć na ruszcie, aby biszkopt nie opadł pod własnym ciężarem. Gdy forma jest wystarczająco zimna, aby się nie poparzyła, przytrzymaj cienki nóż wzdłuż boku, otwórz formę i wyjmij biszkopt na ruszt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Używam parowca z powolnej kuchenki. Ostrożnie zdejmij papier z dna i pozwól herbatnikowi całkowicie ostygnąć. Okazuje się, że jest bardzo delikatny i przewiewny. / Owiń schłodzony biszkopt w folię i włóż do lodówki na noc, stanie się gęstszy i łatwo go wyciąć/.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj kolejną partię ciasta i wlej do 3 foremek. Ciasto można zważyć i podzielić na wagę, można łyżkami: 4, 3, 2. Ciasto będzie rosło, wypełnij formę 1/3. Łyżki będą ze zjeżdżalniami. Piec podobnie, tylko z rodzaju piekarnika i wielkości formy, wysokości biszkoptu, czas może się nieznacznie różnić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Z ciast możesz zrobić tort warstwowy, dekorując i dekorując jak choinkę, ale możesz go trochę zmienić i zrobić choinkę z gałęziami. Do tego użyjemy wszystkich upieczonych ciast. /Na tym zdjęciu 2 dolne ciasto poszło na inne ciasto, a dolne i 3 górne na ciasto choinkowe/.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotowanie nadzienia. Wrzuć brzoskwinie z puszki do durszlaka i pozwól syropowi spłynąć. Brzoskwinie pokroić w średnią i małą kostkę. Pozostaw syrop do impregnacji ciast.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podziel krem na 3 części. Pozostaw 4 łyżki-do pokrycia na wierzchu, 1,5 - 2 do barwienia na Zielono, resztę użyj do impregnacji. Uzyskujemy zielony kolor, mieszając kroplę żółtej i niebieskiej farby spożywczej, która jest przeciwna farbie, pozostaw ciasto białe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zbieramy ciasto warstwami. Największy biszkopt D 23 cm pokroić na 2 ciasta. Koło jest podstawą. Drugi okrąg jest cięty na 6 trójkątnych segmentów. Każdy segment zostanie nieco przycięty, aby utworzyć środek w kształcie koła. Pozostały trójkąt i wykończenia zostaną wykorzystane do wypełnienia środka, który jest teraz na zdjęciu w postaci dziury. Zdobądź gwiazdę na kole.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nasącz bazę syropem za pomocą silikonowej szczotki. Następnie nałóż cienką warstwę kremu i ułóż nadzienie - brzoskwinie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Spód każdego promienia Gwiazdy posmaruj kremem i ułóż jak opisano powyżej. Powtórz warstwy: impregnacja sokiem, krem na wierzchu i na bokach promieni, brzoskwinia tylko w środku. Natychmiast zamknij boki dolnego koła kremem. Biszkopt D 16 cm pokroić na 3 ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pozostaw środkową część herbatnika w kółko i pokrój górę i dół ze skórką na promienie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Układaj poziomy w poprzedniej kolejności, tylko kładziemy promienie między promieniami dolnego poziomu i dobrze je smarujemy, aby się trzymały. Nadzienie brzoskwiniowe będzie tylko na środku okrągłego ciasta, a promienie nasączyć syropem i przykryć kremem, nie zapominając o bokach. Resztki małych promieni mocujemy do dolnej kondygnacji, aby choinka okazała się puszysta. Podobnie układamy biszkopt d 12 cm, kroimy go również na 3 ciasta. Choinka powinna zwężać się stożkiem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Pozostawiamy najmniejszy biszkopt d 10 cm, aby uformować koronę. Wytnij z niego okrąg o grubości 1,5 cm, Wytnij środek z wysokiej części, A "bajgiel z otworem" pociąć na promienie. Zakończ formowanie choinki. W tej formie przykryj i pozostaw do namoczenia przez 4 godziny w lodówce, możesz to zrobić na noc.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Następnie przykryj gotową choinkę białym kremem. Jeśli zdecydujesz się ozdobić, wlej barwnik do odłożonego kremu i dobrze wymieszaj.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Za pomocą pędzla nałóż kolorowy krem, wybielaj końce promieni jasnym kremem, imitując śnieg. Udekoruj według własnego uznania. Użyłam Marmolady misia, kiedy ją kroiłam, lepka krawędź dobrze się trzyma i wygląda jak zabawki. Trochę cukierniczego płatka śniegu, pianki na czubku głowy i strój jest kompletny. Podajemy na dużym talerzu, który można również ozdobić tematem nadchodzącego roku. Do dekoracji dobrze jest również użyć kolorowych pianek, dzieci to uwielbiają.

ciasto choinkowe można przygotować nie tylko biszkopt, wystarczy ciasto kruche, kremowe, białkowe.. Możesz gotować, biorąc za podstawę ciasto wzgórze mrówek, ciasto ziemniaczane można je również łatwo zamienić w choinkę.

ciasto można przygotować zarówno pionowo, jak i poziomo, co jest znacznie łatwiejsze.

w nadzieniu zimą zwykle używa się owoców w puszkach: brzoskwini, gruszki, ananasa, śliwki, wiśni, wiśni, moreli.. Odpowiedni jest również wypełniacz jagodowy, w tym mrożony.

do impregnacji użyłam śmietany, którą można przygotować bez miksera i nie znając różnych subtelności cukierniczych, cudownie impregnuje biszkopt i jednocześnie służy do powlekania na wierzchu, a każdy sobie z tym poradzi.

ale możesz wziąć inny krem do impregnacji, dobrze pasuje: Charlotte, czekolada, cytryna, banan, białko, krem, krem, semolina, karmel, jogurt i twarożek.. trudno je nawet wymienić.

temat dekoracji jest nie mniej obszerny. Wszyscy przynajmniej raz, ale zdarzyło nam się ubierać choinkę, cała różnica i różnica, wszystkie dekoracje powinny być jadalne.

używa się głównie posypek cukierniczych w postaci płatków śniegu, girlandowych koralików, kulek. Możesz wziąć płatki migdałów, pokroić marmoladę i mashmellow lub zrobić biżuterię z kolorowego mastyksu..

w każdym razie jest to proces zawsze kreatywny i zabawny, chętnie angażujący dzieci. I elegancka Choinka, nagroda za wszystkie nasze wysiłki i pracę.

ważne jest, aby biszkopt można przygotować z wyprzedzeniem, a także złożyć i pozwolić ciastu namoczyć, a przed podaniem ozdobić i ubrać.

zdrowie i szczęście dla wszystkich, Szczęśliwego Nowego Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy