kawior z cukinii w rękawie na zimę

ten przepis jest dla tych, którzy nie lubią stać długo przy kuchence! W przypadku kawioru z cukinii w rękawie na zimę nie trzeba niczego smażyć, gotować i mieszać przez długi czas, aby się nie przypalić. Wystarczy umyć i pokroić warzywa, ubić je blenderem. Przedmiot jest bardzo smaczny i dietetyczny, ponieważ ma mało oleju.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii w rękawie na zimę? Przygotuj cukinię, obierz ją. Młodej cukinii nie można obrać. Wszystkie inne warzywa dobrze umyj i obierz. Z papryki usuń rdzeń z nasionami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cukinię. Metoda krojenia nie jest tutaj ważna. Możesz pokroić w kostkę, pierścienie,kostki, duże lub małe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wszystkie inne warzywa w ten sam sposób, włóż je do dużej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu i trzy do czterech łyżek oleju słonecznikowego. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie włóż wszystko do rękawa do pieczenia. Rozłóż sam rękaw na blasze do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby Rękaw nie pękł po podgrzaniu. Włóż do piekarnika do pieczenia przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaje tylko zabić warzywa blenderem. Aby to zrobić, przenieś pieczone warzywa do głębokiej miski. Aby kawior nie był zbyt płynny, spuść nadmiar soku warzywnego do osobnego pojemnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij kawior z cukinii za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładki, dodając odsączony sok warzywny, doprowadzając do pożądanej konsystencji. Rozłóż kawior w suchych, wysterylizowanych słoikach. Gotuj pokrywki do obracania kawioru na zimę przez 5 minut w garnku z wodą. Kawior z cukinii jest bardzo kapryśnym półfabrykatem do przechowywania ze względu na marchewkę w kompozycji, więc słoiki z kawiorem są dodatkowo sterylizowane w rondlu z wodą. Połóż ręcznik na dnie garnka, aby słoiki nie pękły

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sterylizuj 500 gramowe puszki kawioru przez 15 minut, 650-700 gramowe puszki - 20 minut, litrowe-30 minut. Moment rozpoczęcia wrzenia wody w rondlu jest uważany za początek sterylizacji. Gotowy kawior z tych produktów otrzymuje się około litra. Dostałem pełną puszkę 700 gramów i pozostało mi trochę do jedzenia. Bez sterylizacji taki kawior będzie przechowywany przez tydzień w lodówce.

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy