skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą jest przygotowanie niezbędnych produktów, a mianowicie:
- obierz czosnek z łuski, a następnie drobno posiekaj nożem,
- kolendrę (lub inne zioła, np. bazylię, oregano, tymianek lub rozmaryn) myjemy, suszymy papierowymi serwetkami i drobno siekamy,
- myjemy cytrynę, wycieramy ręcznikiem, a następnie kroimy w kółka (w sumie potrzeba ośmiu),
- moje steki rybne są również suszone ręcznikami papierowymi,
- spłucz brokuły i kalafior pod bieżącą wodą, obierz, odetnij łodygi, podziel kwiatostany na mniejsze, tak aby było "na jeden kęs".
gotowe-czas przejść bezpośrednio do przygotowania tego pysznego i pięknego Dania... Zrobimy to:
1. Rozłóż masło na małej patelni, umieść patelnię na wolnym ogniu. Do masła dodajemy posiekany czosnek i posiekaną kolendrę, mieszamy, czekamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie trzymamy go w ogniu przez kolejne pół minuty. W tym czasie olej powinien być nasycony aromatem czosnku i pachnącej trawy.
2. Oderwij 8 kawałków folii o długości około 30 cm od rolki, złóż każdy arkusz 2 razy, aby folia była podwójna. W sumie potrzebujesz 4 zestawów folii-na każdy stek 2 części. Wlej pachnący olej na cztery podwójne liście pośrodku (połowę zostawiamy na później), lekko go rozmazujemy, a na każdym natłuszczonym arkuszu rozprowadzamy dwa kółka cytryny. Steki kładziemy na plasterkach cytryny, a następnie równomiernie rozprowadzamy różyczki brokułów i kalafiora między czterema arkuszami. Na wierzchu ryby i warzywa polej resztkami aromatyzowanego oleju. Posyp solą i czarnym pieprzem, a następnie połóż cztery niesmarowane podwójne arkusze folii na wierzchu i ostrożnie przymocuj, łącząc folię ze wszystkich stron. Powinieneś zrobić cztery koperty foliowe z pysznym nadzieniem w środku.
3. Połóż owiniętą w folię rybę z warzywami na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec ryby przez 10-12 minut. W tym czasie ryba powinna się ugotować, a warzywa stają się miękkie.
4. Wyjmij rybę z piekarnika i natychmiast podawaj, gdy jest gorąca. Gotowe danie uzupełniamy plasterkami cytryny (opcjonalnie).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Stek z sum - 98 kcal/100g