lody bez śmietany w maszynie do lodów

przysmak własnej produkcji! Bez tłuszczu, bez cukru! Lody bez śmietany w maszynie do lodów są niezwykle łatwe do zrobienia. Nie mogę nawet uwierzyć, że taki przysmak można przygotować w domu - we własnej kuchni. Ten przepis wypada korzystnie w porównaniu z większością tym, że lody wcale nie są tłuste. W końcu w kompozycji nie ma ciężkiej śmietany, a zamiast tego bierze się jogurt naturalny. I jeszcze jedna ważna kwestia-do lodów nie dodaje się cukru. Zastępuje go dojrzały banan i miód. Dla miłośników wszystkiego, co naturalne, jest to duży plus.
EleanorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 83 % 15 g
77 kcal
IG: 33 / 33 / 33

metoda gotowania

Czas gotowania: 19 h

1. Miskę Maszyny do lodów wkładamy wcześniej do zamrażarki na co najmniej 12-14 godzin. Dokładny czas zależy od modelu urządzenia, dlatego warto wcześniej przestudiować instrukcje. Możesz odłożyć miskę natychmiast na jeden dzień. Jest to ważne działanie, które pozwoli uzyskać doskonałe lody. Jeśli miska nie jest wystarczająco zamrożona, smakołyk może po prostu nie działać.

2. Posortuj czarną porzeczkę, pozbądź się gałązek, a następnie dobrze umyj pod bieżącą wodą i włóż do rondla z grubym dnem. Zgniatamy jagody. Jeśli używane są mrożone jagody, należy je najpierw rozmrozić, a także rozgnieść. Jagody nie są myte w puree, ale po prostu lekko, aby wypuściły sok. Odkładamy jedną trzecią na bok.

3. Stawiamy rondel na małym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia, a następnie gotujemy jagody przez pięć minut. Nie zapomnij wymieszać, aby się nie przypaliły. Pozwól jagodom całkowicie ostygnąć.

4. Umyj banany, wytrzyj serwetkami, obierz. Przenieś banany do miski blendera, rozbijając je na kawałki. Dokładnie posiekaj, a następnie dodaj jogurt i miód. Ponownie wymieszaj za pomocą blendera.

5. Powstałą masę rozprowadzamy w maszynie do lodów, włączamy do robienia lodów. Czas zależy ponownie od modelu urządzenia. Z reguły Automatyczne Maszyny do lodów z wbudowaną sprężarką (która chłodzi mieszankę) przygotowują pyszny przysmak tylko przez pół godziny. Inne rodzaje maszyn do lodów potrzebują więcej czasu.

6. Kiedy minie czas, dokładnie wymieszaj lody z jagodami. Ma delikatną konsystencję, a nie twardą. Masę przenosimy do pojemnika do zamrażania i wkładamy do zamrażarki na co najmniej cztery godziny.

7. Gdy minie czas, deser można podać na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • " Rastishka " - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy