owsianka z tapioki

pożywne i pyszne! Przydatne-bezglutenowe! Owsianka z tapioki jest odpowiednia dla osób przestrzegających diety bezglutenowej. Ponadto perły tapioki nie zawierają białka i tłuszczu, a przygotowane z nich jedzenie jest łatwo i szybko wchłaniane. Tapioka jest popularnym produktem w krajach tropikalnych, słynącym z wysokiej wartości odżywczej. Idealne śniadanie na energiczny i aktywny dzień!
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 66 % 23 g
178 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

perły tapioki to kulki skrobiowe pochodzące z korzeni rośliny manioku. Gotowane stają się jak żelki. Tapioka jest pożywna, zdrowa, smaczna, a nawet trochę zabawna. Bardzo popularny produkt w krajach tropikalnych: w Ameryce Południowej, Azji Wschodniej i na wyspach.

z pereł tapioki przygotowywane są różne potrawy, głównie desery. Napój z tapioki jest znany na całym świecie-bubble tea (Bubble Tea), która jest pijana przez słomkę i ma wiele opcji przygotowania. Dziś przygotujemy obfite i pyszne śniadanie-owsiankę. Tak, zwykła (a zarazem nietypowa) owsianka :)

zacznijmy:

1. Wlej mleko kokosowe i sojowe do małego rondla. Mleko kokosowe można przygotować samodzielnie lub użyć mleka w puszkach.

2. Dodaj cukier do mieszanki, wymieszaj. Nawiasem mówiąc, możesz obejść się bez cukru, zastępując go słodkimi jagodami i owocami, które można włożyć do owsianki podczas serwowania.

3. Stawiamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy do niej płatki kokosowe i perły tapioki, mieszamy. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę przez dziesięć minut. Od czasu do czasu nie zapomnij przeszkadzać. Może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu. Perły powinny stać się prawie całkowicie przezroczyste-oznacza to ich gotowość.

4. Pozwól owsiance trochę ostygnąć, a następnie ułóż ją na porcjach, udekoruj według własnego gustu: mogą to być kawałki owoców, jagody, posiekane orzechy, Starta czekolada, suszone owoce itp.

podawaj na stole w ciepłej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mleko sojowe - 34   kcal/100g
  • Tapioka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy