skład / składniki
metoda gotowania
perły tapioki to kulki skrobiowe pochodzące z korzeni rośliny manioku. Gotowane stają się jak żelki. Tapioka jest pożywna, zdrowa, smaczna, a nawet trochę zabawna. Bardzo popularny produkt w krajach tropikalnych: w Ameryce Południowej, Azji Wschodniej i na wyspach.
z pereł tapioki przygotowywane są różne potrawy, głównie desery. Napój z tapioki jest znany na całym świecie-bubble tea (Bubble Tea), która jest pijana przez słomkę i ma wiele opcji przygotowania. Dziś przygotujemy obfite i pyszne śniadanie-owsiankę. Tak, zwykła (a zarazem nietypowa) owsianka :)
zacznijmy:
1. Wlej mleko kokosowe i sojowe do małego rondla. Mleko kokosowe można przygotować samodzielnie lub użyć mleka w puszkach.
2. Dodaj cukier do mieszanki, wymieszaj. Nawiasem mówiąc, możesz obejść się bez cukru, zastępując go słodkimi jagodami i owocami, które można włożyć do owsianki podczas serwowania.
3. Stawiamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy do niej płatki kokosowe i perły tapioki, mieszamy. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę przez dziesięć minut. Od czasu do czasu nie zapomnij przeszkadzać. Może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu. Perły powinny stać się prawie całkowicie przezroczyste-oznacza to ich gotowość.
4. Pozwól owsiance trochę ostygnąć, a następnie ułóż ją na porcjach, udekoruj według własnego gustu: mogą to być kawałki owoców, jagody, posiekane orzechy, Starta czekolada, suszone owoce itp.
podawaj na stole w ciepłej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mleko sojowe - 34 kcal/100g
- Tapioka - 159 kcal/100g