makaron z Roquefort

zwykły makaron może być eleganckim daniem! Makaron z Roquefort to nie tylko zwykły makaron, ale prawdziwe danie restauracyjne! Do gotowania potrzebujesz bardzo małej listy składników. Są dość przystępne, co już cieszy. Aby uzupełnić tego rodzaju danie, zaleca się sałatkę ze świeżych ziół, rukola jest idealna! Ale możesz podać makaron jako niezależne danie, bez dodatków jest już tak dobry.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 15 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 42 % 27 g
349 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

makaron obiadowy to klasyk tego gatunku. Ale aby obiad nie był banalny i przewidywalny, można go uczynić wyjątkowym dzięki pikantnemu sosowi. Do tego celu idealny jest ser pleśniowy Roquefort z serem śmietankowym. Wykwintne połączenie smaków wzbogaci znajomy makaron. Możesz uzupełnić danie chrupiącymi orzechami włoskimi. Zapewni to nie tylko smak, ale także wzbogaci pastę białkiem i innymi przydatnymi substancjami.

1. Wlej wodę do rondla, lekko Posol, Wyślij do ognia. Woda jest potrzebna do gotowania tagliatelle. Wystarczy 1 litr.

2. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej tagliatelle. Gotuj, aż makaron będzie Al Dente. Zwykle jest to opisane w instrukcji gotowania na opakowaniu. Al dente to jeden z rodzajów gotowości Produktu. Jest to stan, w którym makaron nie jest trochę ugotowany.

3. Następnie wrzuć makaron do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć i natychmiast szybko zastąp go strumieniem lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

4. Łamiemy Roquefort rękami na małe kawałki. W osobnym rondlu rozprowadzamy pokruszony ser Roquefort, tutaj również dodajemy odpowiednią ilość sera śmietankowego. Wysyłamy rondel na mały ogień, pozwalamy serowi lekko się stopić.

5. Rozłóż tagliatelle w porcjach, polej przygotowanym sosem z sera pleśniowego i śmietankowego. Pieprz i sól do smaku.

6. Grubo posiekaj orzechy włoskie, posyp je naczyniem.

gotowe! Danie można podawać na stole.

uzupełnij makaron Rockford sałatką z ziół. Na przykład sałatka ze świeżej rukoli doprawiona octem balsamicznym i oliwą z oliwek jest idealna. Lub dowolną inną sałatkę według własnego uznania.

smacznego! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Tagliatelle - 288   kcal/100g
  • Ser "Roquefort" - 352   kcal/100g

Podobne przepisy