skład / składniki
metoda gotowania
makaron obiadowy to klasyk tego gatunku. Ale aby obiad nie był banalny i przewidywalny, można go uczynić wyjątkowym dzięki pikantnemu sosowi. Do tego celu idealny jest ser pleśniowy Roquefort z serem śmietankowym. Wykwintne połączenie smaków wzbogaci znajomy makaron. Możesz uzupełnić danie chrupiącymi orzechami włoskimi. Zapewni to nie tylko smak, ale także wzbogaci pastę białkiem i innymi przydatnymi substancjami.
1. Wlej wodę do rondla, lekko Posol, Wyślij do ognia. Woda jest potrzebna do gotowania tagliatelle. Wystarczy 1 litr.
2. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej tagliatelle. Gotuj, aż makaron będzie Al Dente. Zwykle jest to opisane w instrukcji gotowania na opakowaniu. Al dente to jeden z rodzajów gotowości Produktu. Jest to stan, w którym makaron nie jest trochę ugotowany.
3. Następnie wrzuć makaron do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć i natychmiast szybko zastąp go strumieniem lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
4. Łamiemy Roquefort rękami na małe kawałki. W osobnym rondlu rozprowadzamy pokruszony ser Roquefort, tutaj również dodajemy odpowiednią ilość sera śmietankowego. Wysyłamy rondel na mały ogień, pozwalamy serowi lekko się stopić.
5. Rozłóż tagliatelle w porcjach, polej przygotowanym sosem z sera pleśniowego i śmietankowego. Pieprz i sól do smaku.
6. Grubo posiekaj orzechy włoskie, posyp je naczyniem.
gotowe! Danie można podawać na stole.
uzupełnij makaron Rockford sałatką z ziół. Na przykład sałatka ze świeżej rukoli doprawiona octem balsamicznym i oliwą z oliwek jest idealna. Lub dowolną inną sałatkę według własnego uznania.
smacznego! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g
- Ser "Roquefort" - 352 kcal/100g