skład / składniki
metoda gotowania
zgodnie z tym przepisem zaleca się przyjmowanie suszonych grzybów shiitake. Ale jeśli to konieczne, możesz zastąpić je świeżymi. Świeże shiitake brać gęste, z równomiernie zabarwionymi czapkami i bez uszkodzeń. Dla lepszego bezpieczeństwa przechowuj grzyby w otwartej papierowej torbie przed gotowaniem.
suszone grzyby shiitake umieścić w kubku, a następnie napełnić szklanką wrzącej wody. Odstawić na około 20 minut, aż grzyby zostaną całkowicie namoczone. Usuń grzyby z kubka, a następnie pokrój je cienko. Zapisz powstały napar grzybowy.
świeże grzyby dobrze i delikatnie, aby nie uszkodzić, spłucz pod bieżącą wodą. Skórka shiitake zawiera większość smaku, więc nie trzeba ich obierać. Złożyć do kubka i zalać wrzącą wodą przez 20 minut.
umyj pieczarki, oczyść z brudu i niedoskonałości, jeśli są obecne, i pokrój w paski. Jeśli grzyby są sprężyste i świeże, nie trzeba też ciąć folii.
w rondlu połącz napar grzybowy, bulion grzybowy, wodorosty, sos sojowy, pastę miso, Mirin i sake. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut w niskiej temperaturze.
następnie dodaj pokrojone grzyby shiitake, pieczarki i makaron, zagotuj. Po ugotowaniu gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
w międzyczasie pokrój Tofu w kostkę o pożądanym rozmiarze. Włóż do rondla i gotuj przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dopraw solą morską, koncentrując się na własnym smaku.
zupa jest gotowa, smacznego!
podawaj zupę na gorąco, dekorując posiekaną zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sake - 50 kcal/100g
- Miso - 199 kcal/100g
- Pasta Miso - 199 kcal/100g
- Glony - 25 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g
- Bulion grzybowy - 3 kcal/100g