Zupa na bulionie grzybowym z serem z makaronem

przygotuj pyszną i aromatyczną zupę! Zachwyć swoich bliskich! Zupa na bulionie grzybowym z serem z makaronem jest bardzo apetyczna, smaczna, sycąca i niezwykła. Danie z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej i urozmaici rodzinne menu. Przygotowanie zupy nie jest trudne, najważniejsze jest znalezienie grzybów shiitake, które można wykorzystać zarówno suszone, jak i świeże. I przygotuj resztę składników z wyprzedzeniem, które można łatwo kupić w każdym sklepie z azjatyckimi produktami lub specjalistycznym dziale supermarketów.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
39 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

zgodnie z tym przepisem zaleca się przyjmowanie suszonych grzybów shiitake. Ale jeśli to konieczne, możesz zastąpić je świeżymi. Świeże shiitake brać gęste, z równomiernie zabarwionymi czapkami i bez uszkodzeń. Dla lepszego bezpieczeństwa przechowuj grzyby w otwartej papierowej torbie przed gotowaniem.

suszone grzyby shiitake umieścić w kubku, a następnie napełnić szklanką wrzącej wody. Odstawić na około 20 minut, aż grzyby zostaną całkowicie namoczone. Usuń grzyby z kubka, a następnie pokrój je cienko. Zapisz powstały napar grzybowy.

świeże grzyby dobrze i delikatnie, aby nie uszkodzić, spłucz pod bieżącą wodą. Skórka shiitake zawiera większość smaku, więc nie trzeba ich obierać. Złożyć do kubka i zalać wrzącą wodą przez 20 minut.

umyj pieczarki, oczyść z brudu i niedoskonałości, jeśli są obecne, i pokrój w paski. Jeśli grzyby są sprężyste i świeże, nie trzeba też ciąć folii.

w rondlu połącz napar grzybowy, bulion grzybowy, wodorosty, sos sojowy, pastę miso, Mirin i sake. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut w niskiej temperaturze.

następnie dodaj pokrojone grzyby shiitake, pieczarki i makaron, zagotuj. Po ugotowaniu gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

w międzyczasie pokrój Tofu w kostkę o pożądanym rozmiarze. Włóż do rondla i gotuj przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dopraw solą morską, koncentrując się na własnym smaku.

zupa jest gotowa, smacznego!

podawaj zupę na gorąco, dekorując posiekaną zieloną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sake - 50   kcal/100g
  • Miso - 199   kcal/100g
  • Pasta Miso - 199   kcal/100g
  • Glony - 25   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g
  • Bulion grzybowy - 3   kcal/100g

Podobne przepisy