Zapoznaj się z klasycznymi i autorskimi niezawodnymi przepisami na dania z makaronem Miso na stronie kulinarnej awangardy 1000.menu. Wypróbuj opcje gotowania z makaronem Miso zup, sosów, marynat do kurczaka, mięsa i ryb, solanek do marynat i bakłażanów. A także ten makaron można spożywać jako sos do ryżu i innych gorących dodatków. Lub ugotuj go z warzywami. Czasami ta pasta jest słodka i używana w wyrobach cukierniczych.
główne zasady niesamowitej kuchni japońskiej & ndash; maksymalne zachowanie naturalnego wyglądu, najmniejsza obróbka cieplna i piękno serwowania. Ważną zasadą jest sezonowe podawanie warzyw. Na tej podstawie składniki kuchni japońskiej powinny być super świeże i wysokiej jakości. I oczywiście obowiązkowym składnikiem wielu potraw jest pasta miso. Jest bardzo przydatna. Pasta zawiera mnóstwo białka, minerałów: Zn, Fe, Ca i bardzo potrzebnych witamin A, D, B. B12. Pasta miso ma trzy odmiany:
SHIROMISO & ndash; białe miso (z ryżu, pszenicy, jęczmienia jęczmiennego);
AKAMISO & ndash; czerwone Miso wykonane z soi;
AWASEMISO & ndash; mieszany rodzaj Miso.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na pastę miso:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
sos sojowy | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
Tofu | 72 | 7.4 | 2 | 1 |
szczypiorek | 19 | 1.3 | 0 | 4.6 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
Shiitake | 34 | 2.2 | 0.3 | 7 |
ciekawy przepis:
1. Pokrój ser tofu na talerze. Trochę osusz.
2. Posmaruj czerwoną pastą sojową Miso.
3. Tosty tofu na patelni, aż się zrumienią. Ułóż na talerzach.
4. Na tej samej patelni usmażyć kapustę pekińską do miękkości.
5. Połącz na talerzach z tofu.
6. Ugotuj makaron ryżowy Funchoza z wrzącą wodą, odstaw na co najmniej 3 minuty. Odcedź płyn, spłucz, a także zaznacz na talerzach.
7. Przygotuj bulion Dashi. Napełnij talerze funchozą, kapustą pekińską i tofu.
8. Dopraw kolendrą i świeżo posiekanymi ziołami.
9. Podawaj na gorąco.
pięć najszybszych przepisów na makaron Miso:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
zupa wakame | 5 min | 20 | +67 |
majonez Japoński | 10 min | 652 | +39 |
japońska zupa miso z sosem sojowym i tofu | 20 min | 31 | +53 |
zupa miso | 20 min | 15 | +30 |
zupa miso z kurczakiem porem z kiełkami bambusa i makaronem ramen | 40 min | 76 | +19 |
przydatne wskazówki:
• pasta miso nie jest gotowana, ale dodawana na samym końcu gotowania do gorącego gotowego bulionu i starannie mieszana.
* idealny stosunek do zupy: na 1 litr 150 g pasty miso.
* pasta miso może być używana jako środek konserwujący, który pomoże utrzymać produkt świeży przez długi czas.