kapusta morska suszona z kimchi

w każdej łyżce tego dania jest kawałek Azji! Suszona kapusta morska z kimchi to bardzo smaczne danie z wyraźnymi azjatyckimi nutami. Można go podawać jako gorącą zupę. I możesz ugotować szklany makaron jako dodatek, a następnie polać go powstałym pikantnym sosem.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 31 % 4 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

najpierw musisz przygotować wszystkie produkty. Obierz czerwoną cebulę, opłucz i pokrój w kostkę. Grzyby shiitake opłukać pod zimną wodą i wrzucić do durszlaka do szklanki wody, a następnie pokroić. Obierz czosnek, zdemontuj goździki i drobno posiekaj nożem. Imbir obrać i zetrzeć na grubej tarce. Opłucz kimchi, osusz i posiekaj.

następnie ugotuj kapustę morską. Aby to zrobić, najpierw należy go namoczyć wodą przez pół godziny, a następnie kilkakrotnie dokładnie spłukać z możliwego piasku. Przepuścić przez duże sito lub durszlak do szklanki wody.

po przygotowaniu wszystkich potraw możesz przystąpić do bezpośredniego gotowania samego dania. Na patelni z grubym dnem rozgrzej trochę oleju i smaż na nim cebulę przez 4-5 minut. Następnie dodaj grzyby i kontynuuj gotowanie razem przez mniej więcej tyle samo. Posolić.

następnie możesz dodać przyprawy-posiekany czosnek i starty imbir. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż czosnek zacznie smakować.

następnie dodaj kimchi na patelnię, wlej bulion (można go zastąpić wodą pitną) i włóż pastę miso. Na średnim ogniu zagotuj wszystko i mieszaj, aż pasta miso całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj trochę octu jabłkowego, miodu i sosu chili. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Dodaj do pozostałych potraw już miękką i umytą kapustę morską. Przeszkodzić.

pokrój Tofu w małe kostki. Ostrożnie wlej go na patelnię i lekko wymieszaj, aby tofu zachowało swój kształt. Ponownie zagotuj naczynie, zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

gotowe danie z suszonej kapusty morskiej, kimchi i grzybów shiitake posyp prażonym sezamem. Podawać z dodatkiem szklanego makaronu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal / 100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Miso - 199   kcal/100g
  • Pasta Miso - 199   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g
  • Kapusta morska suszona - 476   kcal/100g

Podobne przepisy