Konsom z drobiu

bardzo smaczne i pożywne danie kuchni francuskiej. Konsola drobiowa, uzupełniona przystawką z pierogów dyniowych i pasternaku, jest wykwintna, niesamowicie smaczna i bardzo pożywna. Kuchnia francuska na ogół wyróżnia się wyrafinowanymi potrawami, nawet pozornie zwykłym bulionem z kurczaka, ale zamienia się w arcydzieło restauracji. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych potraw ani super umiejętności kulinarnych, aby przygotować pyszne danie-consomme.
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 40 % 6 g
64 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

od czego zaczynamy? Oczywiście z przygotowaniem produktów do bulionu, a mianowicie:

- myjemy i obieramy marchewki, a następnie kroimy je w drobną kostkę;

- umyj por i drobno posiekaj jego białą część proporcjonalnie do kostek marchwi;

- umyj mięso z kurczaka pod bieżącą wodą, osusz je ręcznikami papierowymi i połóż na desce do krojenia. Pokrój ptaka na duże kawałki, a następnie posiekaj w dowolny dogodny sposób (za pomocą maszynki do mięsa, blendera lub robota kuchennego).

w misce o odpowiedniej wielkości łączymy mięso mielone z drobiu, białka i 1 żółtko kurczaka (kolejne zostawiamy w szklance do innych celów), posiekaną marchewkę i por. Dodaj 125 ml zimnej wody i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie włóż powstałą mieszaninę do dużego rondla, wlej tam również bulion z kurczaka, który musi być zimny. Wszystko ponownie dokładnie przeszkadzamy.

umieść patelnię z powstałą mieszaniną na średnim ogniu i zagotuj zawartość patelni. Nie zapomnij często mieszać mieszanki. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj konsolę przez 2 godziny. W tym czasie bulion zgęstnieje, a na jego powierzchnię wypłynie mieszanka kurczaka, jajek i warzyw. Nie musisz mieszać mieszanki podczas gotowania. Konieczne jest również upewnienie się, że bulion się nie zagotuje, w przeciwnym razie ponownie stanie się mętny.

myjemy dynię, usuwamy nasiona, a następnie kroimy ją w plasterki o grubości około 3 cm. Kładziemy kawałki dyni na blasze do pieczenia posmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego. wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut (do miękkości, miękkości dyni).

po upływie tego czasu usuwamy dynię z blachy do pieczenia, czekamy, aż ostygnie i obieramy. Przenieś upieczony miąższ dyni do średniej miski, zmiksuj tłuczkiem do tłuczonych ziemniaków. Posyp solą, czarnym pieprzem, szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dodaj żółtko pozostawione na później, a także przesianą mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.

rozłóż gotowe ciasto na powierzchni roboczej natłuszczonej olejem roślinnym i zwiń w warstwę o grubości około 0,8 cm.

umyj i obierz pasternak, a następnie pokrój go w długie i cienkie paski. Na dużym ogniu stawiamy rondel z osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzuć pierogi do wrzącej wody, po 1 minucie włóż pasternak do pierogów, gotuj wszystko razem przez kolejne 2 minuty. Gnocchi powinny unosić się w górę. Wrzuć wszystko do durszlaka i spłucz zimną przegotowaną wodą.

Moja świeża pietruszka i trybula. Ten ostatni zostawiamy trochę do dekoracji gotowego dania, resztę ziół wkładamy do sita. Przez sito filtruj gotową konsolę do innej, czystej patelni.

umieść odcedzony bulion na małym ogniu, dodaj do niego pierogi i pasternak, podgrzej wszystko, spróbuj soli. Podajemy do stołu w głębokich porcjach. Udekoruj konsolę gałązkami trybuli. Trybulę można zastąpić dowolnymi innymi ziołami według własnego gustu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Trybula - 237   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy