fantazyjna sałatka warzywna z łososiem

pyszna sałatka z czerwonej ryby! Nowe i łatwe w przygotowaniu danie, które zajmie należne mu miejsce na świątecznym stole!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 27 % 6 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed Międzynarodowym świętem Kobiet 8 marca przygotowujemy sałatkę z pstrągiem dla naszych ulubionych pań. Z pokrojonego pstrąga usuwamy skórę i kroimy na niezbyt duże kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię z dodaną do niej oliwą z oliwek, którą równomiernie rozprowadzamy na niej pędzelkiem, a następnie wysyłamy na patelnię, aby usmażyć kawałki ryby na średnim ogniu, mieszając i nie oddalając się od pieca, aby nie wysuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś ugotowaną rybę do wygodnego pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy cienko i niezbyt drobno kroić połowę czerwonej cebuli, którą wkładamy do dużej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do miski do posiekanej cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do miski z cebulą i marchewką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój gotowane jajka i dodaj do miski do warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby nadać sałatce wykwintny pikantny smak, pokrój ogórki kiszone i dodaj je do ogólnego pojemnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trzy łyżki majonezu do warzyw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kładziemy liście sałaty na dwóch talerzach, układamy na nich porcjowaną sałatkę, doprawiamy sosem, dodajemy kawałki pstrąga i mieszankę papryki do smaku.

charakterystyczny przepis na sałatkę z pstrąga, który zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy przy każdym świątecznym stole! Zwykle robię to dla mojej ukochanej na 8 marca!
pstrąg to ogólna nazwa kilku Słodkowodnych gatunków i form ryb czerwonych należących do rodziny łososiowatych. Pstrągi występują w trzech z siedmiu rodzajów rodziny: łosoś, który obejmuje gatunki Atlantyckie; łosoś pacyficzny i bolec.
ciało pstrąga jest mniej więcej ściśnięte z boków; pysk jest krótki i ścięty. Charakteryzuje się następującymi cechami: w jednej dziesiątej ciała pstrąga, pod linią boczną przed pionem, opuszczonym od początku płetwy grzbietowej, znajduje się od 15 do 24 łusek, a nad płetwą odbytową od 13 do 19. Kolor pstrąga jest dość zmienny, jego grzbietowa strona ciała jest zwykle oliwkowozielona; boki są żółto-zielone z zaokrąglonymi czarnymi, czasami otoczonymi niebieskawą obwódką i czerwonymi lub białymi plamami; strona brzuszna jest białawo-szara, czasami z miedziano-żółtym połyskiem; płetwy brzuszne żółte; grzbietowe nakrapiane kropkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy