skład / składniki
metoda gotowania
ponieważ w tym przepisie dynia jest gotowana w kuchence mikrofalowej, musisz ją wybrać na podstawie wielkości konkretnego urządzenia gospodarstwa domowego. Ale w każdym razie duży owoc nie zmieści się w kuchence mikrofalowej, a czas jego przygotowania będzie zbyt długi, co jest niepraktyczne. Dlatego najlepiej wybrać dynię o małym rozmiarze i zwartym kształcie o wadze nie większej niż 0,5 kg.
w tym konkretnym przepisie rozważ przygotowanie kaszy gryczanej pieczonej w dyni. Jednak postępując zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami poniżej, możesz ugotować dowolną inną owsiankę według własnego uznania.
kilka razy umyj kaszę gryczaną pod bieżącą wodą i włóż do rondla. Wlej kaszę czystą wodą i podpal patelnię. Gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu, aż będzie do połowy ugotowana.
małą dynię dokładnie spłucz wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie odetnij górną część dyni ogonem i pozostaw jako pokrywkę dla naszego prowizorycznego garnka z dynią. Łyżką lub nożem zeskrobujemy cały wewnętrzny miąższ owocu wraz z nasionami, dzięki czemu nasza dynia jest pusta w środku. Opłucz jego wnętrze i osusz ręcznikami papierowymi lub grubymi serwetkami.
na patelni do gotowanej kaszy gryczanej dodaj miód, mielony cynamon i trochę gałki muszkatołowej. Orzechy włoskie myjemy gorącą wodą, suszymy, a także wkładamy do gryki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
Przenieś kaszę gryczaną do wnętrza dyni i umieść kawałek masła na środku, aby dynia była bardziej soczysta i pachnąca. Następnie przykrywamy dynię ściętą górą - jak pokrywkę garnka.
umieść dynię na dużym talerzu i włóż do kuchenki mikrofalowej. Ustawiamy maksymalną moc urządzenia i ustawiamy timer na 25-30 minut.
po określonym czasie wyjmujemy pieczoną dynię z kuchenki mikrofalowej i określamy stopień jej gotowości. Jeśli owoc jest miękki i soczysty, danie jest gotowe i można je podać na stole. Jeśli nie, przygotuj go, ustawiając kolejne 3-4 minuty (w razie potrzeby zrób to 2-3 razy).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g