owsianka w dyni w kuchence mikrofalowej

fantazyjny deser w jadalnym garnku z dyni! Owsianka w dyni w kuchence mikrofalowej to niezwykle proste, bardzo zdrowe i niezwykle smaczne danie. Ponieważ jego gotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku, taką apetyczną owsiankę można przygotować rano na rodzinne śniadanie lub podać wieczorem jako Niezbyt wysokokaloryczny deser.
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 67 % 16 g
111 kcal
IG: 6 / 44 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

ponieważ w tym przepisie dynia jest gotowana w kuchence mikrofalowej, musisz ją wybrać na podstawie wielkości konkretnego urządzenia gospodarstwa domowego. Ale w każdym razie duży owoc nie zmieści się w kuchence mikrofalowej, a czas jego przygotowania będzie zbyt długi, co jest niepraktyczne. Dlatego najlepiej wybrać dynię o małym rozmiarze i zwartym kształcie o wadze nie większej niż 0,5 kg.

w tym konkretnym przepisie rozważ przygotowanie kaszy gryczanej pieczonej w dyni. Jednak postępując zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami poniżej, możesz ugotować dowolną inną owsiankę według własnego uznania.

kilka razy umyj kaszę gryczaną pod bieżącą wodą i włóż do rondla. Wlej kaszę czystą wodą i podpal patelnię. Gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu, aż będzie do połowy ugotowana.

małą dynię dokładnie spłucz wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie odetnij górną część dyni ogonem i pozostaw jako pokrywkę dla naszego prowizorycznego garnka z dynią. Łyżką lub nożem zeskrobujemy cały wewnętrzny miąższ owocu wraz z nasionami, dzięki czemu nasza dynia jest pusta w środku. Opłucz jego wnętrze i osusz ręcznikami papierowymi lub grubymi serwetkami.

na patelni do gotowanej kaszy gryczanej dodaj miód, mielony cynamon i trochę gałki muszkatołowej. Orzechy włoskie myjemy gorącą wodą, suszymy, a także wkładamy do gryki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.

Przenieś kaszę gryczaną do wnętrza dyni i umieść kawałek masła na środku, aby dynia była bardziej soczysta i pachnąca. Następnie przykrywamy dynię ściętą górą - jak pokrywkę garnka.

umieść dynię na dużym talerzu i włóż do kuchenki mikrofalowej. Ustawiamy maksymalną moc urządzenia i ustawiamy timer na 25-30 minut.

po określonym czasie wyjmujemy pieczoną dynię z kuchenki mikrofalowej i określamy stopień jej gotowości. Jeśli owoc jest miękki i soczysty, danie jest gotowe i można je podać na stole. Jeśli nie, przygotuj go, ustawiając kolejne 3-4 minuty (w razie potrzeby zrób to 2-3 razy).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy