Gwiazda sałatki z sairą na 23 lutego

symboliczna gwiazda! Przygotuj sałatkę na dzień 23 lutego! Sałatka tematyczna, przy dekorowaniu-gwiazda-prosta, ale gustowna. Taką gwiazdę można przygotować za pomocą dowolnej innej sałatki jako podstawy. Tutaj podstawą jest sałatka "Mimoza".
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 32 % 8 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Warzywa i jajka ugotować, schłodzić, obrać. Zetrzyj warzywa na grubej tarce. Podziel jajka na białka i żółtka. I zetrzyj osobno na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na dużym płaskim talerzu ułóż liście sałaty jako podstawę i dekorację sałatki. Połóż starte ziemniaki pierwszą warstwą, nadając im kształt gwiazdy. Zajmie to większość gotowanych ziemniaków, mniejszą część należy pozostawić na kolejną warstwę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Otwórz słoik saury, włóż 2/3 puszki bez soku do osobnej miski i rozgnieć widelcem. Połóż rybę na warstwie ziemniaków, zachowując kształt gwiazdy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż pozostałe ziemniaki w następnej warstwie. I chociaż jest bardzo mało na warstwę, wystarczy częściowo przykryć rybę i zalać ją trzema łyżeczkami soku z ryby ze słoika. Mniej potrzebujesz majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następna warstwa marchewki. Tę warstwę należy posmarować niewielką ilością majonezu. To kwestia gustu, ktoś lubi sałatki z dużą ilością, ktoś z mniejszą ilością. Dlatego możesz pokryć warstwy według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ostrożnie ułóż drobno starte białko jajka na wierzchu wyłożonej marchewki, uważając, aby zamknąć wszystkie marchewki. Posmaruj tę warstwę majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnią warstwą jest żółtko. Rozłóż go na gwiazdce. Jeśli to możliwe, posyp ściany boczne. Udekoruj według własnego uznania. Z dekoracją można i kreować. Rozłóż na przykład nie tylko liczbę 23, ale wszystkie ściany boczne ziarnami granatu. Smacznego! Szczęśliwego Dnia Obrońcy Ojczyzny!

ponieważ sałatka jest mała, Cała puszka saury może być dużo. Ale czasami w słoiku jest więcej płynu niż ryb. W takim przypadku musisz użyć całej saury. Możesz użyć nie tylko saury, ale także każdej innej ryby w puszkach. Możesz także wziąć gotowane lub smażone, pieczone lub solone ryby, na przykład czerwone. W takim przypadku sałatka okaże się świąteczna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy