domowe galaretki z wieprzowiną i Kogutem

pyszne zimno z wieprzowiną i Kogutem na świątecznym stole. Galaretka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, zawsze świąteczne i smaczne jedzenie. Wielu nie chce gotować galaretki, uważając proces jej przygotowania za pracochłonny, a samo danie jest zbyt proste, nie uważamy tego za takie. Zawsze gotuję galaretkę na święta według mojego ulubionego przepisu, który chcę ci dziś zaoferować.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 5 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
72 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i zeskrob mięso. Usuń palce z nóg wieprzowych. Umyte mięso przełożyć na patelnię, zalać wodą i zagotować. Spuść pierwszą wodę z pianką, umyj mięso i patelnię. Ponownie przenieś mięso do rondla, zalej wodą, zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj marchewkę, pieprz i sól i ustaw najwolniejszy ogień na 3 godziny. Dodaj cebulę i liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 godziny. Pod koniec określonego czasu wyjmij mięso i warzywa z bulionu, przecedź bulion przez kilka warstw gazy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozbądź się wieprzowiny i koguta z kości i drobno posiekaj, przełóż czosnek przez prasę i połącz z mięsem. Włóż pokrojone mięso z czosnkiem do foremek na galaretkę, wlej odcedzony bulion i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wyślij schłodzone galaretki do lodówki, aby zestaliły się na 8 godzin, lepiej na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Domowe galaretki wieprzowe i kogutowe są gotowe!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy