skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki
Krok 2:
Umyj i zeskrob mięso. Usuń palce z nóg wieprzowych. Umyte mięso przełożyć na patelnię, zalać wodą i zagotować. Spuść pierwszą wodę z pianką, umyj mięso i patelnię. Ponownie przenieś mięso do rondla, zalej wodą, zagotuj.
Krok 3:
Dodaj marchewkę, pieprz i sól i ustaw najwolniejszy ogień na 3 godziny. Dodaj cebulę i liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 godziny. Pod koniec określonego czasu wyjmij mięso i warzywa z bulionu, przecedź bulion przez kilka warstw gazy.
Krok 4:
Pozbądź się wieprzowiny i koguta z kości i drobno posiekaj, przełóż czosnek przez prasę i połącz z mięsem. Włóż pokrojone mięso z czosnkiem do foremek na galaretkę, wlej odcedzony bulion i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wyślij schłodzone galaretki do lodówki, aby zestaliły się na 8 godzin, lepiej na noc.
Krok 5:
Domowe galaretki wieprzowe i kogutowe są gotowe!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g