makaron z pieczarkami w 15 minut

Prosty przepis na makaron z pomidorami, grzybami i ziołami!
Diana JanowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 38 g
241 kcal
IG: 5 / 95 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

włóż makaron do gotowania w dużej ilości osolonej wody. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć tam grzyby i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, trochę wody, w której gotuje się makaron i przyprawy. Wrzuć makaron do durszlaka, a na patelnię dodaj pokrojone na pół pomidory koktajlowe, sól, pieprz i połowę świeżej bazylii, krojąc je dość drobno.

dodaj makaron na patelnię, zamieszaj. Pozostaw na 5 minut pod przykryciem i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy