kiełbaski z sarny

niesamowicie soczyste kiełbaski z dziczyzny. Mięso z dziczyzny jest dietetyczne, dlatego lepiej jest dodać do niego smalec lub mięso z dobrą warstwą tłuszczu. Kiełbaski są bardzo soczyste, o bogatym mięsnym smaku. Lepiej podawać z ziemniakami w dowolnej formie (gotowane, tłuczone ziemniaki,pieczone), a także kiełbaski dobrze komponują się z warzywami.
Anastasia72Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 18 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
181 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

1. Przede wszystkim mięso sarny należy oczyścić z filmów i ścięgien. Następnie namocz mięso w zimnej wodzie przez 2 godziny. Wodę należy wymieniać 3-4 razy. W ten sposób wydostanie się nadmiar krwi, zapachu i włosów, które mogły przykleić się do mięsa.
2. Następnie pokrój namoczone mięso i mięso wieprzowe na kawałki, które można przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z czosnkiem.
3. Zmiel czarny pieprz w moździerzu, zmiel liść laurowy i przesiaj przez sito (aby nie złapać dużych cząstek, są szorstkie). Dodaj sól i kolendrę do przypraw. Te przyprawy są wystarczające.
4. Gotowe mięso mielone dobrze zagniatamy przyprawami. Jeśli jest gotowa naturalna skorupa, tworzymy kiełbaski za pomocą specjalnej dyszy do kiełbas. Jeśli nie, uformowałem za pomocą folii spożywczej. Niewielką ilość mięsa mielonego rozprowadzamy w formie kiełbasy i skręcamy w folię, której końce skręcamy i zawiązujemy.
5. Ugotujemy nasze półfabrykaty. We wrzącej wodzie, bez soli, wysyłamy kiełbaski (podczas gotowania można przebić folię, aby się nie unosiły). Gotuj przez 1,5 godziny, ponieważ mięso z dziczyzny należy doprowadzić do pełnej gotowości.
6. Gotowane kiełbaski dla pięknego koloru można grillować i podawać. Okazuje się soczysty i smaczny, bez żadnego specyficznego smaku i zapachu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Szynka sarny - 106   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy