deser malinowy z kremem na Walentynki

ta uczta jest bardzo aktualna w Walentynki!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 49 % 20 g
301 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię wlać śmietanę, dodać czekoladę, podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia! Zdjąć z ognia, przykryć folią, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrozić Maliny, dodać cukier puder, pieprz i sól. Lekko zmiksuj widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż maliny na dnie szklanki, posyp kakao w proszku 0,25 łyżeczki. na jedną porcję. Na wierzch polej schłodzoną śmietaną ubitą mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na górze możesz narysować serce z resztkami malin. Deser gotowy!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego! Wesołych Walentynek! Miłości i szczęścia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy