podwójne ciasto biszkoptowe 23 lutego

tort urodzinowy 23 lutego to miła niespodzianka dla mężczyzn!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 67 % 42 g
324 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Biały biszkopt: ubij jajka, aż zwiększą objętość, a następnie stopniowo dodając cukier, ubijaj przez kolejne 7 minut. Dodaj mąkę cienkim strumieniem, delikatnie mieszając od dołu do góry. Ciasto wlać do dzielonej formy o wymiarach 24 cm, wyłożonej pergaminem, równomiernie rozprowadzić na formie, kilkakrotnie obracając formę zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Schłodzić gotowy biszkopt. Okaże się, że ma około 1,5 cm wysokości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Biszkopt czekoladowy: aby zrobić biszkopt czekoladowy, musisz razem przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. Ubij jajka, dodaj do luźnych składników, dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obróć formę kilka razy w prawo. Piec biszkopt czekoladowy przez 20-30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Schłodzić gotowy biszkopt. Okaże się, że ma około 3,5 cm wysokości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój schłodzony biszkopt czekoladowy na 2 ciasta. Pozostaw biały biszkopt bez zmian, nie musisz go ciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinieneś zrobić 2 ciasta czekoladowe i 1 białe ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż jedno ciasto czekoladowe na białym cieście i użyj szablonu pośrodku tych dwóch ciast, aby wyciąć gwiazdę. Z białych i czekoladowych gwiazdek wyciętych z ciast możesz zrobić ciasto, smarując gwiazdki kremem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Impregnacja: aby przygotować impregnację w proporcjach 50 na 50, wymieszaj odcedzony dżem truskawkowy i wodę, dodaj trochę koniaku i wymieszaj, należy uzyskać 250 ml impregnacji. Połóż ciasto czekoladowe bez gwiazdy na naczyniu i namocz je.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem: aby przygotować krem, produkty muszą mieć temperaturę pokojową, a następnie krem będzie jednolity.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj gotowane i zwykłe mleko skondensowane, masło i koniak w blenderze na gładką masę. Krem okaże się przyjemny i delikatny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj namoczone ciasto czekoladowe kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż białe ciasto na cieście czekoladowym, namocz je i posmaruj kremem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż ciasto czekoladowe z gwiazdą na białym cieście, posmaruj boki ciasta kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lukier: aby zrobić lukier, wymieszaj kakao i cukier, wlej śmietanę i na małym ogniu, ciągle mieszając, zagotuj, ale nie gotuj! Schłodzić lukier i przykryć nim ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp: posiekaj orzechy włoskie i udekoruj boki ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dekoracja: przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlej do dowolnej kokilki. Gdy galaretka stwardnieje, pokrój ją na kawałki i wypełnij gwiazdką na torcie. Udekoruj tort urodzinowy & quot; 23 lutego & quot; wiśniami koktajlowymi, kulkami cukierniczymi, pozwól im się namoczyć i możesz podać do stołu. Miłego picia herbaty! Szczęśliwego Dnia Obrońcy Ojczyzny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy