pilaw z pępków kurczaka i żołądków

szybkie w przygotowaniu, składniki w przystępnej cenie. Pilaw z żołądków z kurczaka jest niedrogi i niskokaloryczny, należy do potraw dietetycznych. Dzięki swoim składnikom jest bogaty w witaminy B,białko, żelazo, cynk i inne pierwiastki śladowe.
happy girlAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 57 % 21 g
163 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy Komory/ pępki kurczaka, myjemy, uwalniamy nadmiar wewnętrznego tłuszczu. Ryż moczyć w zimnej wodzie przez 20-30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żołądki gotujemy na średnim ogniu.Moja rodzina nie lubi cebuli w Pilawie, więc dodaję główkę podczas gotowania komór kurczaka, aby zneutralizować zapach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Drobno posiekaj warzywa. Latem używamy świeżego, zimą można go zastąpić zamrożonym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu mięsa wyjmij je i pokrój na małe kawałki. Następnie bierzemy kocioł, wlewamy mięso, ryż umyty do czystej wody i napełniamy bulionem z kurczaka, w którym gotowano komory, po usunięciu głowy gotowanej cebuli. W ten sposób oszczędzam na maśle, a mój pilaw jest kruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 10 minutach dodaj marchewki, zioła, sól do smaku i przyprawy. Gotuj, aż ciecz całkowicie odparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pilaw jest gotowy. Kładziemy go na dużym talerzu, uzupełniamy warzywami lub lekkimi sałatkami. Smacznego!

jednym z tradycyjnych dań na Kaukazie jest pilaw. Jako składnik mięsny stosuje się jagnięcinę, wołowinę, rzadziej kurczaka, a także suszone owoce: suszone morele, rodzynki, suszone śliwki. Najlepszą odmianą ryżu do przygotowania tego dania jest devzir. Żaden pilaw nie jest kompletny bez warzyw: cebuli i marchwi, a także ziół i przypraw. Pilaw jest tradycyjnie podawany na dużym talerzu ze świeżymi warzywami lub lekkimi sałatkami.
ale w obliczu gwałtownego spadku gospodarki w kraju wiele gospodyń domowych szuka alternatywy dla tradycyjnych potraw. Gotowanie pilawu z żołądków z kurczaka jest bardzo budżetowe dla czteroosobowej rodziny. Danie okazuje się obfite i niskokaloryczne (na 100 gramów tylko 230 kcal).Mięso z żołądków z kurczaka można przypisać potrawom dietetycznym, które są świetne dla dzieci, osób starszych i kobiet, które lubią siedzieć na różnych dietach. Ponadto żołądki kurczaka zawierają wystarczającą ilość żelaza, dzięki czemu pilaw jest dobrze wchłaniany przez organizm. Nie zapominaj o obecności witamin i pierwiastków śladowych, takich jak witaminy z grupy B, cynk, białko, fosfor i kwas foliowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy