skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy Komory/ pępki kurczaka, myjemy, uwalniamy nadmiar wewnętrznego tłuszczu. Ryż moczyć w zimnej wodzie przez 20-30 minut.
Krok 2:
Żołądki gotujemy na średnim ogniu.Moja rodzina nie lubi cebuli w Pilawie, więc dodaję główkę podczas gotowania komór kurczaka, aby zneutralizować zapach.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Drobno posiekaj warzywa. Latem używamy świeżego, zimą można go zastąpić zamrożonym.
Krok 4:
Po ugotowaniu mięsa wyjmij je i pokrój na małe kawałki. Następnie bierzemy kocioł, wlewamy mięso, ryż umyty do czystej wody i napełniamy bulionem z kurczaka, w którym gotowano komory, po usunięciu głowy gotowanej cebuli. W ten sposób oszczędzam na maśle, a mój pilaw jest kruchy.
Krok 5:
Po 10 minutach dodaj marchewki, zioła, sól do smaku i przyprawy. Gotuj, aż ciecz całkowicie odparuje.
Krok 6:
Pilaw jest gotowy. Kładziemy go na dużym talerzu, uzupełniamy warzywami lub lekkimi sałatkami. Smacznego!
jednym z tradycyjnych dań na Kaukazie jest pilaw. Jako składnik mięsny stosuje się jagnięcinę, wołowinę, rzadziej kurczaka, a także suszone owoce: suszone morele, rodzynki, suszone śliwki. Najlepszą odmianą ryżu do przygotowania tego dania jest devzir. Żaden pilaw nie jest kompletny bez warzyw: cebuli i marchwi, a także ziół i przypraw. Pilaw jest tradycyjnie podawany na dużym talerzu ze świeżymi warzywami lub lekkimi sałatkami.
ale w obliczu gwałtownego spadku gospodarki w kraju wiele gospodyń domowych szuka alternatywy dla tradycyjnych potraw. Gotowanie pilawu z żołądków z kurczaka jest bardzo budżetowe dla czteroosobowej rodziny. Danie okazuje się obfite i niskokaloryczne (na 100 gramów tylko 230 kcal).Mięso z żołądków z kurczaka można przypisać potrawom dietetycznym, które są świetne dla dzieci, osób starszych i kobiet, które lubią siedzieć na różnych dietach. Ponadto żołądki kurczaka zawierają wystarczającą ilość żelaza, dzięki czemu pilaw jest dobrze wchłaniany przez organizm. Nie zapominaj o obecności witamin i pierwiastków śladowych, takich jak witaminy z grupy B, cynk, białko, fosfor i kwas foliowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g