Sałatka Tiffany z różowymi winogronami

lekka i wykwintna sałatka dekoracja świątecznego stołu!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 15 % 5 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Sól, dodaj curry według uznania. Smaż filety do miękkości przez 10 minut, Czas gotowania zależy od wielkości kostek. Nie trzeba go wysuszyć, filet powinien pozostać delikatny i soczysty w środku. Jeśli podczas smażenia z mięsa wydziela się zbyt dużo soku, musisz go spuścić, nie będzie potrzebny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, aby warstwa sera w sałatce była bardziej przewiewna i obszerna. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jajka na twardo zetrzeć na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jagody winogron, osusz, pokrój na pół. Jeśli są kości, usuń je nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj majonez ze śmietaną. Teraz musisz zebrać sałatkę. Możesz zbierać sałatkę warstwową w formie dzielonej. Zbierz sałatkę, układając produkty warstwami i pokrywając każdą warstwę mieszanką śmietany i majonezu. Najpierw połóż filet z kurczaka i trochę sosu, a następnie warstwę jajek, posmaruj sosem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie orzeszki ziemne i ser. Posmaruj również każdą warstwę sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Udekoruj sałatkę winogronami na wierzchu. Włóż sałatę do lodówki na noc, aby sałata dobrze się nasiąkła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego! Szczęśliwego Dnia Kobiet 8 Marca! Miłości i szczęścia!

oryginalna i delikatna sałatka Tiffany z soczystym filetem z kurczaka. Warto spróbować dla niezwykłej, ale smacznej kombinacji produktów. Kurczak, ser, winogrona i orzechy to świetny kwartet! Sałatkę Tiffany można przygotować na każde święto, na przykład na Nowy Rok, urodziny, a zwłaszcza 8 marca! Taka sałatka stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. W święta wszystkie gospodynie domowe stają przed dylematem: co byłoby tak smaczne, wykwintne i spektakularne do ugotowania? Tiffany to świetny wybór. Sałatki z winogronami i kurczakiem są nadal niezwykłe w tradycyjnym menu, ale ta kombinacja jest tak harmonijna i wyrafinowana, że przystawka o pięknej nazwie Tiffany na zawsze pozostanie w świątecznym menu. Witryny kulinarne ze zdjęciami i książkami są pełne ogromnej różnorodności smakołyków na świąteczny stół. Pierwsze miejsce wśród nich należy do przekąsek: są to pyszne sałatki warzywne z orzeszkami pinii, doprawione oliwą z oliwek i bardziej satysfakcjonujące przekąski z majonezem i składnikami mięsnymi. Tiffany to wyjątkowy rodzaj sałatki. Idealnie dobrane składniki tworzą niepowtarzalną gamę smaków: winogronowy przeplata się z kurczakiem, orzechowy-z serowym smakiem. Warto wybrać odpowiednie składniki i dowiedzieć się, jak przygotować danie. Skład przysmaku, jak przystało na arcydzieło, jest niezwykle prosty: zawiera zwykłe, tradycyjne składniki, które są dostępne dla każdego. Ale warto zastąpić orzechy włoskie pistacjami, cedrami lub migdałami i gotowanym kurczakiem – wędzonym lub grillowanym, zmienić tylko rodzaj sera, a już danie, jak diament na słońcu, będzie lśniło innymi aspektami. Pierś z kurczaka, ser, jajka i orzechy są częścią klasycznego przepisu na sałatkę, którego nazwa pochodzi od marki Tiffany. Przygotowanie zapewnia obecność głównych składników, a ich ilość, rodzaj i sposób przetwarzania można zmieniać w zależności od smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy