skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tej sałatki potrzebne są dwa kształty: jeden prostokątny-na podstawę zbiornika, a drugi mały miska - na górę zbiornika. Obie formy należy przykryć folią spożywczą. Produkty dla warstw należy podzielić w następujący sposób: 3/4 części produktów dla podstawy zbiornika i 1/4 części produktów dla górnej części zbiornika. Sałatka będzie warstwami, każda warstwa jest smarowana siatką majonezu.
Krok 2:
Podstawa zbiornika: zetrzyj ogórki kiszone na drobnej tarce, wyciśnij je i połóż cienką warstwą na dnie formy. Zrób siatkę majonezu.
Krok 3:
Do następnej warstwy należy schłodzić i obrać gotowane ziemniaki w mundurkach, a następnie zetrzeć na grubej tarce i ułożyć na wierzchu ogórków. Zrób siatkę majonezu.
Krok 4:
Do następnej warstwy należy schłodzić i obrać jajka na twardo, a następnie zetrzeć na drobnej tarce i ułożyć na ziemniakach. Zrób siatkę majonezu.
Krok 5:
Przedostatnią warstwą będą marynowane grzyby miodowe, ale na przykład można wziąć marynowane pieczarki lub usmażyć świeże pieczarki. Jeśli grzyby są duże, należy je pokroić, ale niezbyt drobno. Zrób siatkę majonezu.
Krok 6:
Ostatnią warstwą będzie gotowana schłodzona pierś z kurczaka, posiekana i ułożona w formie na grzybach. Zrób siatkę majonezu.
Krok 7:
Góra zbiornika: na górę zbiornika potrzebujesz małej miski, ale ponieważ układanie w niej warstw nie jest zbyt wygodne, musisz ułożyć warstwę ogórków startych na grubej tarce, a pozostałe produkty należy wymieszać z majonezem i po prostu włożyć do miski na ogórki. Zbiornik: następnie ostrożnie odwróć podstawę zbiornika na duży talerz lub tacę. Przykryj formę tacą na górze, odwróć ją i ostrożnie wyjmij formę.
Krok 8:
Połóż górną część zbiornika z miski, musisz trzymać go rękami podczas przewracania, tutaj Proces jest nieco bardziej skomplikowany.
Krok 9:
Dekoracja: pokrój świeży ogórek w cienkie plasterki i ułóż po bokach zbiornika.
Krok 10:
Zrób gwiazdki z marchewki, udekoruj nimi czołg. Majonezem napisz napis & quot; 23 lutego!". Zrób lufę z dwóch patyczków słomy. Smacznego! Szczęśliwego Dnia Obrońcy Ojczyzny!
obfita, pyszna sałatka tematyczna na wakacje 23 lutego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Grzybek - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g