Sałatka z wołowiną

Jasna sałatka godna podania prawdziwemu generałowi! Taka sałatka z pewnością ozdobi świąteczny stół 23 lutego!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 38 % 10 g
164 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Musisz wcześniej ugotować wołowinę, ziemniaki, marchewkę i buraki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sałatka jest formowana za pomocą specjalnej kwadratowej formy. Musisz umieścić go na środku talerza. Pierwsza warstwa: ziemniaki ugotować w mundurze, ostudzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce, ułożyć na dnie foremek, zrobić siatkę majonezu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Druga warstwa: gotuj wołowinę do miękkości, ostudź, drobno posiekaj i wymieszaj z połową ząbka czosnku, przepuszczoną przez czosnek lub drobno posiekaną, połóż wołowinę na ziemniakach, zrób siatkę majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzecia warstwa: gotuj marchewki do miękkości, ostudź, obierz, zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z drugą połową ząbka czosnku, przepuszczonego przez czosnek lub drobno posiekanego, połóż na wołowinie, zrób siatkę majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czwarta warstwa: zetrzyj twardy ser na grubej tarce, połóż go na marchewce, zrób siatkę majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piąta warstwa: ugotuj buraki do miękkości, ostudź, obierz, zetrzyj na grubej tarce, połóż na twardym serze, zrób siatkę majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz obficie posmarować wierzch majonezem lub zrobić po prostu piękną siatkę. Udekoruj wierzch sałatki ziarnami granatu. Włóż sałatkę do lodówki na godzinę do namoczenia,a następnie ostrożnie wyjmij ramkę. Smacznego! Szczęśliwego Dnia Obrońcy Ojczyzny!

Sałatka general z burakami to jedna z prostych sałatek wakacyjnych. Wielu uważa tę sałatkę za męską, ponieważ jest dość satysfakcjonująca i zawiera dobrą warstwę mięsa, ale myślę, że połowa kobiet nie odmówi takiej sałatki. Sałatkę "my general" z burakami można przygotować w porcjach lub w dużej salaterce, odpowiednio zwiększając ilość produktów. Do dekoracji tej sałatki można użyć kukurydzy lub granatu, z granatem bardziej świątecznym. Sałatka generalska w klasycznej wersji jest najbardziej lakoniczną i najprawdziwszą opcją, gdy będzie wielu gości i chcesz odgadnąć preferencje smakowe każdego z nich. Klasyczna wersja sałatki "General" zawiera tylko szeroko rozpowszechnione, można nawet powiedzieć, że produkty używane na co dzień w żywności.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy