skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biszkopt: szpinak z olejem słonecznikowym ubij w blenderze.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek. Ubij 3 żółtka z 80 g cukru.
Krok 3:
Dodaj posiekany szpinak, skórkę, wymieszaj.
Krok 4:
4 białka ubić z 50 g cukru i cukru waniliowego.
Krok 5:
Proszek do pieczenia wymieszać z przesianą mąką. I wymieszaj ciasto biszkoptowe w trzech krokach, dodając mąkę z ubitymi białkami do mieszanki szpinakowo-żółtkowej.
Krok 6:
Włóż ciasto do formy, najlepiej w kształcie stożka, węższej u podstawy. Piec biszkopt w 180 stopniach przez 30 minut.
Krok 7:
Krem: ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Krok 8:
Warstwa moreli: dodaj koniak do syropu ze słoika z morelami, wymieszaj.
Krok 9:
Ciasto: pokrój biszkopt. Naprzemiennie ciasta biszkoptowe nasączone syropem, śmietaną, pokrojonymi morelami. Włóż ciasto biszkoptowe z kremem maślanym i morelami do lodówki.
Krok 10:
Krem czekoladowy: 1 żółtko ze 130 g cukru i 90 ml mleka ubij w łaźni wodnej, aż zgęstnieje.
Krok 11:
Ubij zmiękczone masło i dodaj mieszaninę żółtek podczas ubijania. Następnie dodaj czekoladę, stopioną i schłodzoną do temperatury około 36 stopni.
Krok 12:
Posmaruj kremem czekoladowym cienką warstwą boków ciasta biszkoptowego. Następnie za pomocą dyszy cukierniczej "otwórz gwiazdkę" narysuj kosz.
Krok 13:
Uchwyt kosza: zagnieść ciasto na uchwyt kosza z białka jaja, mleka, cukru, mąki i kakao. Podziel go na 2 części i uformuj warkocz z dwóch wiązek.
Krok 14:
Uformuj uchwyt tak, aby pasował do kosza, włóż szpikulec lub wykałaczkę po obu stronach i piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
Krok 15:
Budyń białkowy: wlej wodę do czystej patelni, dodaj cukier bez mieszania. Umieścić na średnim ogniu.
Krok 16:
Gdy syrop się zagotuje, zacznij ubijać białka mikserem 2 minuty na średniej prędkości, a następnie na maksymalnej.
Krok 17:
Gotuj syrop przez 7 minut, aż temperatura osiągnie 121 stopni-musisz użyć specjalnego termometru; jeśli go nie ma, musisz gotować do testu na miękkiej-średniej kuli. 1-2 minuty przed końcem gotowania dodaj pektynę i kwas cytrynowy.
Krok 18:
Zdejmij Syrop z ognia i wlej gorący cienki strumień do ubijania białek, kontynuuj ubijanie kremu białkowego, aż ostygnie przez kolejne 10 minut.
Krok 19:
Dodaj do niego barwniki spożywcze.
Krok 20:
Dyszą" tulipan & quot; udekoruj biszkopt tulipanami z kremu białkowego.
Krok 21:
Dyszą "liść" zrobić liście z budyniem białkowym.
Krok 22:
Włóż uchwyt.
Krok 23:
Miłej herbaty! Wesołych Świąt wiosny! Szczęśliwego Dnia Kobiet 8 marca!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g