kosz na ciasto z kwiatami na 8 marca

efektowne ciasto, które rozjaśni każde święto i uroczystość!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 70 % 37 g
291 kcal
IG: 3 / 5 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Biszkopt: szpinak z olejem słonecznikowym ubij w blenderze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek. Ubij 3 żółtka z 80 g cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekany szpinak, skórkę, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4 białka ubić z 50 g cukru i cukru waniliowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Proszek do pieczenia wymieszać z przesianą mąką. I wymieszaj ciasto biszkoptowe w trzech krokach, dodając mąkę z ubitymi białkami do mieszanki szpinakowo-żółtkowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do formy, najlepiej w kształcie stożka, węższej u podstawy. Piec biszkopt w 180 stopniach przez 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem: ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Warstwa moreli: dodaj koniak do syropu ze słoika z morelami, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto: pokrój biszkopt. Naprzemiennie ciasta biszkoptowe nasączone syropem, śmietaną, pokrojonymi morelami. Włóż ciasto biszkoptowe z kremem maślanym i morelami do lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Krem czekoladowy: 1 żółtko ze 130 g cukru i 90 ml mleka ubij w łaźni wodnej, aż zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij zmiękczone masło i dodaj mieszaninę żółtek podczas ubijania. Następnie dodaj czekoladę, stopioną i schłodzoną do temperatury około 36 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj kremem czekoladowym cienką warstwą boków ciasta biszkoptowego. Następnie za pomocą dyszy cukierniczej "otwórz gwiazdkę" narysuj kosz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uchwyt kosza: zagnieść ciasto na uchwyt kosza z białka jaja, mleka, cukru, mąki i kakao. Podziel go na 2 części i uformuj warkocz z dwóch wiązek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uformuj uchwyt tak, aby pasował do kosza, włóż szpikulec lub wykałaczkę po obu stronach i piecz w 180 stopniach przez 15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Budyń białkowy: wlej wodę do czystej patelni, dodaj cukier bez mieszania. Umieścić na średnim ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy syrop się zagotuje, zacznij ubijać białka mikserem 2 minuty na średniej prędkości, a następnie na maksymalnej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotuj syrop przez 7 minut, aż temperatura osiągnie 121 stopni-musisz użyć specjalnego termometru; jeśli go nie ma, musisz gotować do testu na miękkiej-średniej kuli. 1-2 minuty przed końcem gotowania dodaj pektynę i kwas cytrynowy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zdejmij Syrop z ognia i wlej gorący cienki strumień do ubijania białek, kontynuuj ubijanie kremu białkowego, aż ostygnie przez kolejne 10 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj do niego barwniki spożywcze.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dyszą" tulipan & quot; udekoruj biszkopt tulipanami z kremu białkowego.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dyszą "liść" zrobić liście z budyniem białkowym.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż uchwyt.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Miłej herbaty! Wesołych Świąt wiosny! Szczęśliwego Dnia Kobiet 8 marca!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy