owsianka Przyjaźń w dyni w powolnej kuchence

prawdziwie jesienne danie o delikatnym smaku! Owsianka Przyjaźń w dyni w powolnej kuchence okazuje się niezwykle smaczna, niezwykle delikatna i przewiewna konsystencja. Pikantny smak mielonego cynamonu dodaje mu jeszcze więcej apetytu. A kawałki słodkiej dyni i rodzynek sprawiają, że jest ona bardziej sycąca i pożywna. Takie danie może służyć jako idealne śniadanie, popołudniowa przekąska, a nawet lekki deser.
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 77 % 20 g
107 kcal
IG: 10 / 35 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Płatki ryżowe (możesz wziąć dowolny biały ryż) spłukać kilka razy, aż woda po nim stanie się przezroczysta.

2. Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą przez około 10 minut. Następnie spuść wodę i ponownie spłucz kaszę pod bieżącą zimną wodą.

3. Wlej oba płatki na patelnię z nieprzywierającym dnem. Wlej tam mleko i podpal. Dodaj cukier i szczyptę soli. Doprowadzić zawartość naczyń do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować owsiankę do połowy ugotowanej, aż całe mleko zostanie wchłonięte.

4. Dynia o małym rozmiarze i zwartym kształcie (powinna zmieścić się w misce multicookera) umyć pod kranem i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Następnie odetnij wierzchołek owocu w postaci tak zwanej pokrywki. Za pomocą specjalnej łyżki do lodów (możesz użyć zwykłej łyżki stołowej) i ostrego noża, aby usunąć rdzeń z pestek dyni z owoców melona. Wytnij jak najwięcej miąższu z wnętrza dyni i zrób miejsce w środku. Pokrój miąższ dyni na małe kawałki.

5. Zalej rodzynki wrzącą wodą przez 10-15 minut, aby stały się miękkie i bardziej aromatyczne. Następnie odcedź i opłucz rodzynki pod bieżącą zimną wodą.

6. Połącz na patelni już ugotowaną owsiankę mleczną, kawałki pokruszonej dyni i umyte rodzynki. Dodaj zmielony cynamon i dobrze wymieszaj składniki.

7. Włóż kawałek masła do dyni. Przenieś do niego mieszankę owsianki mlecznej, dyni i rodzynek z przyprawami z patelni. Przenieś nadziewaną dynię do miski wolnowaru i przykryj górę dyni. Następnie zamknij garnek pokrywką i wybierz tryb "Pieczenie"z menu. Ustaw minutnik gotowania na 1,5 godziny.

po sygnale multicookera otwórz pokrywkę i ostrożnie wyjmij dynię z miski urządzenia, przechylając ją nieco na bok. Przenieś dynię nadziewaną owsianką mleczną i rodzynkami na talerz i podawaj bezpośrednio w dyni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy