skład / składniki
metoda gotowania
1. Płatki ryżowe (możesz wziąć dowolny biały ryż) spłukać kilka razy, aż woda po nim stanie się przezroczysta.
2. Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą przez około 10 minut. Następnie spuść wodę i ponownie spłucz kaszę pod bieżącą zimną wodą.
3. Wlej oba płatki na patelnię z nieprzywierającym dnem. Wlej tam mleko i podpal. Dodaj cukier i szczyptę soli. Doprowadzić zawartość naczyń do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować owsiankę do połowy ugotowanej, aż całe mleko zostanie wchłonięte.
4. Dynia o małym rozmiarze i zwartym kształcie (powinna zmieścić się w misce multicookera) umyć pod kranem i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Następnie odetnij wierzchołek owocu w postaci tak zwanej pokrywki. Za pomocą specjalnej łyżki do lodów (możesz użyć zwykłej łyżki stołowej) i ostrego noża, aby usunąć rdzeń z pestek dyni z owoców melona. Wytnij jak najwięcej miąższu z wnętrza dyni i zrób miejsce w środku. Pokrój miąższ dyni na małe kawałki.
5. Zalej rodzynki wrzącą wodą przez 10-15 minut, aby stały się miękkie i bardziej aromatyczne. Następnie odcedź i opłucz rodzynki pod bieżącą zimną wodą.
6. Połącz na patelni już ugotowaną owsiankę mleczną, kawałki pokruszonej dyni i umyte rodzynki. Dodaj zmielony cynamon i dobrze wymieszaj składniki.
7. Włóż kawałek masła do dyni. Przenieś do niego mieszankę owsianki mlecznej, dyni i rodzynek z przyprawami z patelni. Przenieś nadziewaną dynię do miski wolnowaru i przykryj górę dyni. Następnie zamknij garnek pokrywką i wybierz tryb "Pieczenie"z menu. Ustaw minutnik gotowania na 1,5 godziny.
po sygnale multicookera otwórz pokrywkę i ostrożnie wyjmij dynię z miski urządzenia, przechylając ją nieco na bok. Przenieś dynię nadziewaną owsianką mleczną i rodzynkami na talerz i podawaj bezpośrednio w dyni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g