skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz dynię, osusz i odetnij górną część w kształcie kapelusza. Usuń rdzeń wraz z nasionami i wytnij jak najwięcej miąższu z wnętrza warzywa. W małym pojemniku wymieszaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz i dowolne suche przyprawy według własnego gustu.Ostrożnie zetrzyj dynię wewnątrz i na zewnątrz tą mieszanką. Umieść dynię do pieczenia w misce multicookera i ustaw tryb "pieczenia" na około półtorej godziny.
2. Umyj kaszę gryczaną 4-5 razy wodą. Następnie wlej go do rondla i zalej czystą wodą. Gotuj owsiankę na małym ogniu, aż cała ciecz zostanie wchłonięta.
3. Cebulę obrać, opłukać i drobno pokroić w kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię i smaż cebulę na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka przez kilka minut.
4. Opłucz mięso, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe kawałki. Dodaj posiekaną wieprzowinę na patelnię do cebuli. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut na średnim ogniu.
5. Suszone śliwki zalać gorącą wodą przez 10-15 minut. Następnie spuść wodę i pokrój na małe kawałki.
6. Gdy tylko gryka będzie gotowa, dodaj do niej smażoną cebulę, mięso i włóż posiekane suszone śliwki. Wymieszaj wszystkie składniki razem i posmakuj. W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem.
7. W międzyczasie, gdy tylko włączy się minutnik na powolnej kuchence, otwórz pokrywkę i ostrożnie zdejmij górną część dyni. Wypełnij wnętrze dyni kaszą gryczaną z mięsem i suszonymi śliwkami. Ułóż szczelnie wierzch dyni i zamknij powolną kuchenkę. Wybierz ponownie tryb "Pieczenie" i ustaw minutnik na 40 minut.
kasza gryczana w dyni pieczona w powolnej kuchence jest gotowa! Okazuje się bardzo smaczny i dość satysfakcjonujący!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g