kasza gryczana w dyni w powolnej kuchence

bardzo smaczne, satysfakcjonujące i niezwykłe danie! Kasza gryczana w dyni w powolnej kuchence to dość satysfakcjonujące danie, które można bezpiecznie zastąpić pełnym obiadem, a nawet obiadem. Kawałki suszonych śliwek doskonale komponują się z mięsem wieprzowym. Taka udana kombinacja smakowa produktów nadaje kaszy gryczanej swoisty smak. A jej oryginalna, piękna prezentacja sprawia, że to danie jest jeszcze bardziej apetyczne!
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 50 % 10 g
107 kcal
IG: 20 / 40 / 40

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 35 min

1. Opłucz dynię, osusz i odetnij górną część w kształcie kapelusza. Usuń rdzeń wraz z nasionami i wytnij jak najwięcej miąższu z wnętrza warzywa. W małym pojemniku wymieszaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz i dowolne suche przyprawy według własnego gustu.Ostrożnie zetrzyj dynię wewnątrz i na zewnątrz tą mieszanką. Umieść dynię do pieczenia w misce multicookera i ustaw tryb "pieczenia" na około półtorej godziny.

2. Umyj kaszę gryczaną 4-5 razy wodą. Następnie wlej go do rondla i zalej czystą wodą. Gotuj owsiankę na małym ogniu, aż cała ciecz zostanie wchłonięta.

3. Cebulę obrać, opłukać i drobno pokroić w kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię i smaż cebulę na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka przez kilka minut.

4. Opłucz mięso, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe kawałki. Dodaj posiekaną wieprzowinę na patelnię do cebuli. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut na średnim ogniu.

5. Suszone śliwki zalać gorącą wodą przez 10-15 minut. Następnie spuść wodę i pokrój na małe kawałki.

6. Gdy tylko gryka będzie gotowa, dodaj do niej smażoną cebulę, mięso i włóż posiekane suszone śliwki. Wymieszaj wszystkie składniki razem i posmakuj. W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem.

7. W międzyczasie, gdy tylko włączy się minutnik na powolnej kuchence, otwórz pokrywkę i ostrożnie zdejmij górną część dyni. Wypełnij wnętrze dyni kaszą gryczaną z mięsem i suszonymi śliwkami. Ułóż szczelnie wierzch dyni i zamknij powolną kuchenkę. Wybierz ponownie tryb "Pieczenie" i ustaw minutnik na 40 minut.

kasza gryczana w dyni pieczona w powolnej kuchence jest gotowa! Okazuje się bardzo smaczny i dość satysfakcjonujący!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy