zupa grzybowa z pieczarek z kwaśną śmietaną

wspaniały przepis na pierwsze danie! Prosta i szybka w przygotowaniu zupa grzybowa! Na obiad to tylko znalezisko, a nawet jakie pyszne!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 63 % 15 g
125 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy składniki niezbędne do przygotowania tłuczonej zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane i umyte pieczarki kroimy w dowolnie cienkie talerze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pieczarki na patelnię, bez dodawania oleju, który kładziemy na włączonym i podgrzanym piecu, aby smażyć, aż płyn z grzybów całkowicie się zagotuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj arbitralnie, ale nie drobno, główkę cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż posiekaną cebulę na patelni do pieczarek, dodaj łyżkę masła i łyżkę oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę kroimy w drobną kostkę, pozostawiając trochę do dekoracji gotowego dania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną paprykę na patelnię i dobrze wymieszaj z grzybami i cebulą podsmaż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki kroimy losowo w małe kostki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pokrojone ziemniaki na patelnię i dobrze mieszając wszystkie składniki, nadal je smaż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze smażone warzywa z grzybami zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy do smaku sól z czarnym pieprzem i zamykamy patelnię pokrywką, nadal dusimy na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój czarny chleb, aby zrobić grzanki, w kostkę i wlej do odpowiedniego pojemnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj sos z dwóch ząbków czosnku wyciśniętego w prasie z dwiema łyżkami oleju roślinnego i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj dressing do pojemnika z pokrojonym chlebem i dobrze wymieszaj, rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia, którą wkładamy na dwadzieścia minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po dwudziestu minutach gotowaną zupę z patelni przenosimy do dużej miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za pomocą blendera robimy z niego tłuczoną zupę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zupa puree musi być gotowana i w tym celu przenosimy ją na patelnię, którą kładziemy na kuchence.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ugotowaną zupę puree dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj posiekane warzywa, grzanki do talerza do smaku, udekoruj papryką i podawaj na obiad. Smacznego dla wszystkich!

lekka zupa grzybowa jest pyszna, obfita i łatwa do przygotowania, dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje menu. Również ta kremowa zupa z pieczarek i warzyw jest odpowiednia dla osób na diecie, ponieważ zupa jest niskokaloryczna.
jeśli nie ma pomysłów na przygotowanie pierwszego dania na obiad, możesz dokładnie przestudiować przepis na zupę grzybową z pieczarek, która obiecuje zadowolić swoim aromatem, smakiem i wartością odżywczą. Proces kulinarny przebiegnie bez zbędnych kłopotów i problemów, a pierwsze danie na obiad obiecuje okazać się delikatne i dość satysfakcjonujące. Jeśli lubisz zupy puree, ale boisz się trudności w ich przygotowaniu, ten przepis jest specjalnie dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy