skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy składniki niezbędne do przygotowania tłuczonej zupy.
Krok 2:
Obrane i umyte pieczarki kroimy w dowolnie cienkie talerze.
Krok 3:
Włóż pieczarki na patelnię, bez dodawania oleju, który kładziemy na włączonym i podgrzanym piecu, aby smażyć, aż płyn z grzybów całkowicie się zagotuje.
Krok 4:
Posiekaj arbitralnie, ale nie drobno, główkę cebuli.
Krok 5:
Rozłóż posiekaną cebulę na patelni do pieczarek, dodaj łyżkę masła i łyżkę oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Paprykę kroimy w drobną kostkę, pozostawiając trochę do dekoracji gotowego dania.
Krok 7:
Dodaj posiekaną paprykę na patelnię i dobrze wymieszaj z grzybami i cebulą podsmaż.
Krok 8:
Ziemniaki kroimy losowo w małe kostki.
Krok 9:
Dodaj pokrojone ziemniaki na patelnię i dobrze mieszając wszystkie składniki, nadal je smaż.
Krok 10:
Dobrze smażone warzywa z grzybami zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy do smaku sól z czarnym pieprzem i zamykamy patelnię pokrywką, nadal dusimy na małym ogniu.
Krok 11:
Pokrój czarny chleb, aby zrobić grzanki, w kostkę i wlej do odpowiedniego pojemnika.
Krok 12:
Przygotuj sos z dwóch ząbków czosnku wyciśniętego w prasie z dwiema łyżkami oleju roślinnego i wymieszaj.
Krok 13:
Dodaj dressing do pojemnika z pokrojonym chlebem i dobrze wymieszaj, rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia, którą wkładamy na dwadzieścia minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 14:
Po dwudziestu minutach gotowaną zupę z patelni przenosimy do dużej miski.
Krok 15:
Za pomocą blendera robimy z niego tłuczoną zupę.
Krok 16:
Zupa puree musi być gotowana i w tym celu przenosimy ją na patelnię, którą kładziemy na kuchence.
Krok 17:
Ugotowaną zupę puree dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.
Krok 18:
Dodaj posiekane warzywa, grzanki do talerza do smaku, udekoruj papryką i podawaj na obiad. Smacznego dla wszystkich!
lekka zupa grzybowa jest pyszna, obfita i łatwa do przygotowania, dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje menu. Również ta kremowa zupa z pieczarek i warzyw jest odpowiednia dla osób na diecie, ponieważ zupa jest niskokaloryczna.
jeśli nie ma pomysłów na przygotowanie pierwszego dania na obiad, możesz dokładnie przestudiować przepis na zupę grzybową z pieczarek, która obiecuje zadowolić swoim aromatem, smakiem i wartością odżywczą. Proces kulinarny przebiegnie bez zbędnych kłopotów i problemów, a pierwsze danie na obiad obiecuje okazać się delikatne i dość satysfakcjonujące. Jeśli lubisz zupy puree, ale boisz się trudności w ich przygotowaniu, ten przepis jest specjalnie dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g