consomme Classic

Spróbuj tego tradycyjnego francuskiego Dania! Consomme Classic to bogaty bulion z kurczaka, który gotuje się wraz z dużą ilością przypraw przez dość długi czas. W przyszłości jest klarowany za pomocą białek jaj. Zwykle jest spożywany w czystej postaci lub podawany jako dodatek na osobnym naczyniu.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 8 % 1 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Opłucz kurczaka pod wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie usuń skórę z tuszy i odetnij tłuszcz z tyłu. Włóż kurczaka do dużego rondla (aby zmieściła się tusza drobiu) i napełnij czystą wodą.

2. Myjemy cebulę bez obierania i kroimy na dwie połówki. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy na dość duże kawałki. Myjemy również łodygę selera i kroimy na kawałki. Obierz czosnek. Następnie wrzuć cały goździk, cebulę, marchewkę i seler na patelnię, na której leży kurczak. Dodaj wstępnie umytą pietruszkę i estragon. Kładziemy liść laurowy.

3. Umieść patelnię z kurczakiem na kuchence i zagotuj na umiarkowanym ogniu. Następnie usuń pianę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion przez półtorej do dwóch godzin, aż kurczak się ugotuje. Jeśli w rondlu nie ma wystarczającej ilości wody, dodaj ją. Kurczak powinien być całkowicie pokryty bulionem.

4. Gdy tylko bulion będzie gotowy, przefiltruj go przez duże sito, pozostawiając tylko półprzezroczysty płyn.

5. Ponownie wlej odcedzony bulion do rondla i umieść na kuchence. Gotuj na małym ogniu, aż stanie się jeszcze bardziej nasycony i zmniejszy objętość o jedną czwartą. W tym procesie dodaj sól i czarny pieprz do bulionu.

6. Pozostaw bulion do ostygnięcia do temperatury pokojowej i włóż do lodówki na około godzinę.

7. Wyjmujemy zamrożony bulion z lodówki i usuwamy tłustą warstwę z góry.

8. W misce ubij białka i wlej je do bulionu. Powstałą ciecz ubijamy trzepaczką.

9. Ponownie umieść garnek z bulionem na kuchence i zagotuj płyn, ciągle mieszając trzepaczką. Gotuj consomme na małym ogniu przez 15 minut,aż na powierzchni utworzą się skórki z białek. Następnie wyłączamy ogień, schładzamy i filtrujemy konsolę, wykluczając z niej ugotowane białko.

gotowy consomme można spożywać na ciepło, ciepło, a nawet na zimno. Okazuje się, że ma mocny, bogaty smak.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy