skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj galaretkę. Aby to zrobić, rozcieńczyć żelatynę w połowie porcji wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut, aż puchnie.
2. Wlej pozostałą wodę do rondla i dodaj cukier. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej zawartość na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie włóż spuchniętą żelatynę do rondla i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy wszystko do jednorodnej konsystencji. Gdy tylko żelatyna się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia. W żadnym wypadku nie gotujemy! W powstałym syropie cukrowym wlej słodkie wino deserowe (lepiej czerwone - będzie w harmonii z wiśniami) i dobrze wymieszaj.
3. Przygotuj 8 kremów, szklanek lub szklanek na deser. Wlej do nich dolną warstwę galaretki i włóż do lodówki, aby zamarzła.
4. Śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% wrzuć do miski miksera, dodaj wanilinę dla smaku i ubij z maksymalną prędkością do stabilnych szczytów.
5. Włóż ciasteczka czekoladowe do blendera i zmiel je z małą prędkością, ale nie na proszek. Rozpuść olej kokosowy w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i zalej go połamanymi czekoladowymi ciasteczkami.
6. Umyj wiśnie, osusz, pokrój na połówki i usuń z nich nasiona. Jeśli używamy mrożonych wiśni, najpierw rozmrażamy je, a następnie dodajemy nadmiar płynu.
7. Gdy galaretka stwardnieje, możesz zacząć układać deser warstwami. Okruchy ciasteczek czekoladowych i śmietany dzielimy na 2 części, ponieważ ich warstwy zostaną odwrócone. Rozłóż pierwszą porcję czekoladowych ciasteczek na zamrożonej galaretce. Następna warstwa to połowa bitej śmietany. Następnie kładziemy wiśnię i natychmiast nakładamy na nią kolejną warstwę kremu. Ostatnią warstwą kładziemy Pozostałe ciasteczka czekoladowe.
8. Udekoruj gotowe trifle małymi bezami, jagodami wiśni i stopioną ciemną czekoladą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wina deserowe - 172 kcal/100g
- Wina półdziorne - 140 kcal/100g
- Wina są półsłodkie - 88 kcal/100g
- Wina słodkie - 100 kcal/100g
- Wino deserowe - 88 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Bezy - 366 kcal/100g