Trifl Czarny Las

pyszny deser dla dorosłego Towarzystwa słodyczy! Trifl & quot; Czarny Las & quot; przygotowuje się niesamowicie prosto i dość szybko. Prawie wszystkie produkty potrzebne do tego klasycznego angielskiego dania można kupić gotowe w sklepie. Pozostaje tylko przygotować galaretkę i złożyć deser w piękne szklanki.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 60 % 35 g
307 kcal
IG: 29 / 26 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przygotuj galaretkę. Aby to zrobić, rozcieńczyć żelatynę w połowie porcji wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut, aż puchnie.

2. Wlej pozostałą wodę do rondla i dodaj cukier. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej zawartość na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie włóż spuchniętą żelatynę do rondla i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy wszystko do jednorodnej konsystencji. Gdy tylko żelatyna się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia. W żadnym wypadku nie gotujemy! W powstałym syropie cukrowym wlej słodkie wino deserowe (lepiej czerwone - będzie w harmonii z wiśniami) i dobrze wymieszaj.

3. Przygotuj 8 kremów, szklanek lub szklanek na deser. Wlej do nich dolną warstwę galaretki i włóż do lodówki, aby zamarzła.

4. Śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% wrzuć do miski miksera, dodaj wanilinę dla smaku i ubij z maksymalną prędkością do stabilnych szczytów.

5. Włóż ciasteczka czekoladowe do blendera i zmiel je z małą prędkością, ale nie na proszek. Rozpuść olej kokosowy w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i zalej go połamanymi czekoladowymi ciasteczkami.

6. Umyj wiśnie, osusz, pokrój na połówki i usuń z nich nasiona. Jeśli używamy mrożonych wiśni, najpierw rozmrażamy je, a następnie dodajemy nadmiar płynu.

7. Gdy galaretka stwardnieje, możesz zacząć układać deser warstwami. Okruchy ciasteczek czekoladowych i śmietany dzielimy na 2 części, ponieważ ich warstwy zostaną odwrócone. Rozłóż pierwszą porcję czekoladowych ciasteczek na zamrożonej galaretce. Następna warstwa to połowa bitej śmietany. Następnie kładziemy wiśnię i natychmiast nakładamy na nią kolejną warstwę kremu. Ostatnią warstwą kładziemy Pozostałe ciasteczka czekoladowe.

8. Udekoruj gotowe trifle małymi bezami, jagodami wiśni i stopioną ciemną czekoladą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wina deserowe - 172   kcal/100g
  • Wina półdziorne - 140   kcal/100g
  • Wina są półsłodkie - 88   kcal/100g
  • Wina słodkie - 100   kcal/100g
  • Wino deserowe - 88   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Bezy - 366   kcal/100g

Podobne przepisy