koreańska zupa hemultan

Przygotuj tradycyjną koreańską zupę z owoców morza w domu! Istnieje wiele przepisów na tę popularną zupę w Korei, ale gotuję ją w ten sposób - okazuje się bardzo smaczna i niezwykła. Przygotuj egzotyczne danie-krewni będą zaskoczeni, ale z pewnością docenią jego doskonały smak!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 5 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 33 % 3 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włóż kapustę morską do rondla, zalej 1,5 litra zimnej wody i podpal. Doprowadzić do wrzenia.
2. Włóż obrany czosnek do rondla, gotuj przez 2-3 minuty, a następnie przecedź bulion przez drobne sito.
3. Odcedzony bulion wróć do ognia w czystym rondlu. Włóż do niego jedną trzecią krewetek (nieobranych), ponownie zagotuj.
4. Podczas gdy bulion się gotuje, przygotuj warzywa: pokrój młodą cukinię i daikon w plastry, marchewkę w średnie kostki , paprykę w pierścienie, cebulę w półpierścienie, por i imbir w plastry.
5. Włóż cukinię, daikon, marchewkę, jedną i drugą cebulę, imbir do gotowanego bulionu. Gotuj wszystko razem przez 8 minut.
6. Dodaj owoce morza do garnka: falangi kraba, Pozostałe krewetki, pierścienie kalmarów, nieobrane małże. Bulion należy ponownie zagotować.
7. Gdy bulion się zagotuje, włóż pastę hemultan (lub Miso), zmielony ostry pieprz. Dobrze wymieszaj, aby makaron całkowicie się rozdzielił.
8. Spróbuj zupy na soli - w razie potrzeby dodaj ją.
9. Makaron jest rozproszony-włóż halibuta i paprykę pokrojoną w duże kawałki na patelnię. Gotuj, aż halibut się ugotuje - dosłownie 3-5 minut na dużym ogniu. Ważne jest, aby kawałki ryby pozostały nienaruszone.
10. Wyjmij kawałki imbiru z zupy. Jeśli lubisz płonące jedzenie, możesz je zostawić.

zupa jest gotowa. Podawaj na stole z gotowanym ryżem i różnymi koreańskimi sałatkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięso kraba - 73   kcal/100g
  • Mięso kraba Miramar - 140   kcal/100g
  • Mięso kraba Santa braemor - 84   kcal/100g
  • Kraby gotowane - 96   kcal/100g
  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kapusta morska - 5   kcal/100g
  • Miso - 199   kcal/100g
  • Pasta Miso - 199   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Halibut gotowany - 216   kcal/100g
  • Halibut świeży - 102   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy