dżem z czeremchy

pachnąca, smaczna i zdrowa uczta dla odporności! Łatwość przygotowania Bardzo smaczny dżem z czeremchy.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 58 g
231 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

możesz zrobić dżem z czeremchy według trzech różnych przepisów, które różnią się nieco między sobą.
przepis pierwszy.
Dojrzała czeremcha jest sortowana i dokładnie myta. Następnie suszone i blanszowane jagody czeremchy w wodzie przez około dwie minuty.
wyjmujemy jagody i przygotowujemy syrop cukrowy z powstałego wywaru i cukru.
wlać przygotowane jagody czeremchy syropem i gotować do całkowitego ugotowania, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę.
gotowy dżem z czeremchy układamy w słoikach i zamykamy pokrywkami.
przepis drugi.
przygotowane jagody czeremchy są pokryte cukrem i pozostawione na noc.
rano spuść sok, zagotuj go. Następnie wlej gorący sok z jagód i gotuj do miękkości.
gotowy dżem najlepiej przechowywać w zwiniętych słoikach w chłodnym miejscu.
przepis trzeci.
najpierw zagotuj syrop cukrowy z wody i cukru.
powstały syrop wlewa przygotowane jagody czeremchy i gotuje do całkowitego ugotowania.
gorący dżem z czeremchy układa się w suchych, czystych słoikach i zwija pokrywkami.
schłodzony dżem można przechowywać przez dłuższy czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czeremcha - 27   kcal/100g

Podobne przepisy