skład / składniki
metoda gotowania
możesz zrobić dżem z czeremchy według trzech różnych przepisów, które różnią się nieco między sobą.
przepis pierwszy.
Dojrzała czeremcha jest sortowana i dokładnie myta. Następnie suszone i blanszowane jagody czeremchy w wodzie przez około dwie minuty.
wyjmujemy jagody i przygotowujemy syrop cukrowy z powstałego wywaru i cukru.
wlać przygotowane jagody czeremchy syropem i gotować do całkowitego ugotowania, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę.
gotowy dżem z czeremchy układamy w słoikach i zamykamy pokrywkami.
przepis drugi.
przygotowane jagody czeremchy są pokryte cukrem i pozostawione na noc.
rano spuść sok, zagotuj go. Następnie wlej gorący sok z jagód i gotuj do miękkości.
gotowy dżem najlepiej przechowywać w zwiniętych słoikach w chłodnym miejscu.
przepis trzeci.
najpierw zagotuj syrop cukrowy z wody i cukru.
powstały syrop wlewa przygotowane jagody czeremchy i gotuje do całkowitego ugotowania.
gorący dżem z czeremchy układa się w suchych, czystych słoikach i zwija pokrywkami.
schłodzony dżem można przechowywać przez dłuższy czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g