skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do przepisu. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Ziemniaki i cebula wybierz średnie. Ser-parmezan lub inny twardy podobny w smaku.
Krok 2:
Oczyść ziemniaki z brudu, opłucz i pokrój na kawałki o wymiarach około 2x2 cm. Aby zrobić zupę, weź garnek o pojemności 5 litrów lub większy. Zagotuj w nim wodę. Zanurz tam ziemniaki, przykryj i gotuj przez 25 minut na średnim ogniu.
Krok 3:
Cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Takie cięcie jest uważane za klasyczne dla tej zupy. Ale jeśli nie lubisz cebuli w zupie, zanurz obraną cebulę w bulionie w całości.
Krok 4:
Aby usmażyć mięso mielone, weź patelnię lub głęboką patelnię. Pokrój połowę masła na małe kawałki i rozpuść na głębokiej patelni na średnim ogniu.
Krok 5:
Przełóż mięso mielone, cukier i przyprawy na patelnię. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 15 minut. Jeśli z mięsa mielonego utworzą się duże grudki, rozbij szpatułką.
Krok 6:
Umieść pozostały olej na patelni z mielonym mięsem. Po całkowitym stopieniu ułóż cebulę i czosnek.
Krok 7:
Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut, aby cebula i czosnek wydzielały swój smak.
Krok 8:
Przenieś ugotowane ziemniaki do osobnego głębokiego pojemnika z niewielką ilością bulionu. Jeśli gotujesz cebulę w całości, wyjmij ją z cebulą.
Krok 9:
Zmiel ziemniaki (lub ziemniaki z cebulą) na puree za pomocą blendera.
Krok 10:
Włóż powstały puree do garnka z bulionem. Wlej tam śmietanę. Doprowadź do wrzenia i włóż smażone mięso mielone do rondla.
Krok 11:
Sól do smaku, wszystko wymieszaj i gotuj przez 15 minut.
gotową zupę toskańską z mięsem mielonym podawaj na gorąco w porcjach, ozdobioną liściem sałaty i tartym serem. Jego smak jest delikatny, kremowy i pikantny. Taką lekką zupę można podawać z krakersami pszennymi. Konsystencja zupy nie jest bardzo gęsta. Jeśli lubisz grubszą zupę, weź duże ziemniaki lub większą ilość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g