zupa toskańska z mięsem mielonym

niesamowicie pyszna kremowa zupa puree z kawałkami mięsa. Zupa jest przygotowywana bardzo prosto i szybko. Ze względu na zawartość różnych ziół okazuje się bardzo aromatyczny. Miłośnicy rzadkich kremowych zup z pewnością będą smakować. Zgodnie z tym przepisem możesz zmienić smak potrawy, zmieniając rodzaj mięsa, z którego wykonane jest mięso mielone.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 33 % 4 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do przepisu. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Ziemniaki i cebula wybierz średnie. Ser-parmezan lub inny twardy podobny w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść ziemniaki z brudu, opłucz i pokrój na kawałki o wymiarach około 2x2 cm. Aby zrobić zupę, weź garnek o pojemności 5 litrów lub większy. Zagotuj w nim wodę. Zanurz tam ziemniaki, przykryj i gotuj przez 25 minut na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Takie cięcie jest uważane za klasyczne dla tej zupy. Ale jeśli nie lubisz cebuli w zupie, zanurz obraną cebulę w bulionie w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby usmażyć mięso mielone, weź patelnię lub głęboką patelnię. Pokrój połowę masła na małe kawałki i rozpuść na głębokiej patelni na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż mięso mielone, cukier i przyprawy na patelnię. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 15 minut. Jeśli z mięsa mielonego utworzą się duże grudki, rozbij szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pozostały olej na patelni z mielonym mięsem. Po całkowitym stopieniu ułóż cebulę i czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut, aby cebula i czosnek wydzielały swój smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ugotowane ziemniaki do osobnego głębokiego pojemnika z niewielką ilością bulionu. Jeśli gotujesz cebulę w całości, wyjmij ją z cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel ziemniaki (lub ziemniaki z cebulą) na puree za pomocą blendera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż powstały puree do garnka z bulionem. Wlej tam śmietanę. Doprowadź do wrzenia i włóż smażone mięso mielone do rondla.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól do smaku, wszystko wymieszaj i gotuj przez 15 minut.

gotową zupę toskańską z mięsem mielonym podawaj na gorąco w porcjach, ozdobioną liściem sałaty i tartym serem. Jego smak jest delikatny, kremowy i pikantny. Taką lekką zupę można podawać z krakersami pszennymi. Konsystencja zupy nie jest bardzo gęsta. Jeśli lubisz grubszą zupę, weź duże ziemniaki lub większą ilość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy