szpinak z ryżem

łatwe, smaczne, zdrowe i pożywne danie! Szpinak z ryżem jest przygotowywany na zasadzie risotto. Szpinak można przyjmować zarówno świeży, jak i mrożony. Ważne jest, aby był bardzo dobrze umyty z piasku. Ilość wody (lub wywaru) będzie zależeć od rodzaju ryżu i intensywności ognia. Możesz użyć dowolnego sera do wystroju.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 80 % 20 g
112 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby ugotować ryż ze szpinakiem na patelni, podgrzej łyżkę ghee z przyprawami (możesz wziąć czarny mielony pieprz, kurkumę).
dodaj ryż, lekko dopraw olejem, mieszając, aby ziarna stały się przezroczyste.
następnie stopniowo dodawaj jedną trzecią szklanki wrzącej wody (lub wywaru warzywnego), nie przykrywaj patelni pokrywką i często mieszaj ryż.
ogień powinien być średni.
wlej trochę więcej wody, gdy się wchłonie i odparuje. I tak dalej, aż ryż będzie gotowy.
gdy ryż będzie miękki, dodaj dokładnie umyty i posiekany szpinak, sól i gotuj jeszcze przez kilka minut.
szpinak z ryżem jest gotowy, możesz podać go do stołu, dekorując startym serem i świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy