szpinak z ryżem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
aby ugotować ryż ze szpinakiem na patelni, podgrzej łyżkę ghee z przyprawami (możesz wziąć czarny mielony pieprz, kurkumę).
dodaj ryż, lekko dopraw olejem, mieszając, aby ziarna stały się przezroczyste.
następnie stopniowo dodawaj jedną trzecią szklanki wrzącej wody (lub wywaru warzywnego), nie przykrywaj patelni pokrywką i często mieszaj ryż.
ogień powinien być średni.
wlej trochę więcej wody, gdy się wchłonie i odparuje. I tak dalej, aż ryż będzie gotowy.
gdy ryż będzie miękki, dodaj dokładnie umyty i posiekany szpinak, sól i gotuj jeszcze przez kilka minut.
szpinak z ryżem jest gotowy, możesz podać go do stołu, dekorując startym serem i świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g