Sałatka Marcel ze śliwkami

pyszna i obfita sałatka na świąteczny i swobodny stół!!! Sałatka Marsylia jest smaczna i satysfakcjonująca, ale nie banalna, ale niezwykła. Dlaczego nazywa się to francuskim miastem portowym-Nie wiem, musiał to być tylko kaprys jego twórcy. Chociaż pod względem liczby różnych potraw, które zaskakująco harmonijnie do siebie pasują, sałatka jest naprawdę podobna do tego tętniącego życiem miasta nad Morzem Śródziemnym.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 18 % 7 g
235 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Marcel ze śliwkami? Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z kurczaka ugotować w osolonej wrzącej wodzie do miękkości, schłodzić i pokroić w kostkę. Opłucz suszone śliwki, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w małe paski. W przypadku gotowanych jajek oddziel białka od żółtek i oddzielnie zetrzyj je na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, wymieszaj z majonezem i czosnkiem przepełnionym czosnkiem. Orzechy lekko podsmażyć na suchej patelni, wymieszać z koreańską marchewką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż suszone śliwki na płaskim talerzu, posmaruj majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Potem-kurczak, znowu majonez.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna warstwa to marchewka z orzechami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzchu-gotowa warstwa sera, a następnie warstwa końcowa-białka. Posmaruj wszystko majonezem ze wszystkich stron i równomiernie przykryj żółtkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw sałatkę na godzinę w lodówce, udekoruj podając natką pietruszki-posiekanymi ziołami lub gałązkami. Smacznego!!!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy