zupa z rzepy

nie jest to najłatwiejsze, ale pyszne danie. Gotuj odważnie! Zupa z rzepy wymaga uwagi do udanego gotowania. Pamiętaj, aby przygotować wszystkie składniki przed rozpoczęciem gotowania. W ten sposób sukces dania jest gwarantowany na pewno. Pomimo wymagającej uwagi przygotowanie tej zupy nie zajmuje dużo czasu. Dlatego zupa nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i świąteczny.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 58 % 7 g
60 kcal
IG: 43 / 57 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

przygotowanie składników:

- obierz pory z nadmiaru arkuszy i korzeni; podzielić wzdłuż na dwie części, a następnie pokroić w pół-pierścienie o grubości pół centymetra. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem.

- posiekaj czosnek w wygodny sposób. Konieczne jest, aby wyjść z około jednej łyżeczki mielonego czosnku.

- oczyść rzepę, usuń korzenie. Pokrój w półpierścienie jak pory.

- podziel Chard na liście i łodygi, spłucz. Z grubsza posiekaj wszystko, nie mieszaj.

- pokrój cytrynę w półpierścienie, obierz z folii. Następnie drobno posiekaj razem ze skórką.

- zetrzyj parmezan.

gotowanie zupy:

na średniej patelni rozgrzej olej, dodaj ryż. Gotuj przez około 2-3 minuty, energicznie mieszając, aż ryż lekko się zrumieni.

Dodaj pory i równie intensywnie mieszając smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka.

następnie dodaj rzepę, łodygi boćwiny, czosnek i chili. Gotuj w ten sam sposób, energicznie mieszając przez 2-3 minuty.

teraz kolej na dodanie cytryny, bulionu warzywnego i dostosowanie wymaganej ilości zupy, jeśli to konieczne, dodając wodę. Sól, pieprz do smaku i gotuj na średnim ogniu. Mieszaj w tym procesie, aby warzywa i ryż nie przypaliły się do dna.

gdy zupa się zagotuje, połóż na wolnym ogniu i gotuj, ciągle mieszając tak długo, jak to konieczne, aby ryż stał się pożądaną miękkością. Spróbuj na ząb.

kilka minut przed gotowaniem dodaj liście Chard.

W międzyczasie możesz zrobić chleb pita:

najlepiej zacząć to kiedy zupa jest gotowana.

włącz piekarnik na ~200 stopni.

przykryj blachę do pieczenia pergaminem, a pergamin pita w rozłożonej formie.

ułóż równą warstwę parmezanu na wierzchu.

Wyślij do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut. Parmezan stopi się i namoczy chleb pita, chleb pita lekko się zrumieni i będzie gotowy.

podawaj gotową gorącą zupę z kwaśną śmietaną i serem pita.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal / 100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g
  • Boćwina - 19   kcal / 100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy