skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie składników:
- obierz pory z nadmiaru arkuszy i korzeni; podzielić wzdłuż na dwie części, a następnie pokroić w pół-pierścienie o grubości pół centymetra. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem.
- posiekaj czosnek w wygodny sposób. Konieczne jest, aby wyjść z około jednej łyżeczki mielonego czosnku.
- oczyść rzepę, usuń korzenie. Pokrój w półpierścienie jak pory.
- podziel Chard na liście i łodygi, spłucz. Z grubsza posiekaj wszystko, nie mieszaj.
- pokrój cytrynę w półpierścienie, obierz z folii. Następnie drobno posiekaj razem ze skórką.
- zetrzyj parmezan.
gotowanie zupy:
na średniej patelni rozgrzej olej, dodaj ryż. Gotuj przez około 2-3 minuty, energicznie mieszając, aż ryż lekko się zrumieni.
Dodaj pory i równie intensywnie mieszając smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka.
następnie dodaj rzepę, łodygi boćwiny, czosnek i chili. Gotuj w ten sam sposób, energicznie mieszając przez 2-3 minuty.
teraz kolej na dodanie cytryny, bulionu warzywnego i dostosowanie wymaganej ilości zupy, jeśli to konieczne, dodając wodę. Sól, pieprz do smaku i gotuj na średnim ogniu. Mieszaj w tym procesie, aby warzywa i ryż nie przypaliły się do dna.
gdy zupa się zagotuje, połóż na wolnym ogniu i gotuj, ciągle mieszając tak długo, jak to konieczne, aby ryż stał się pożądaną miękkością. Spróbuj na ząb.
kilka minut przed gotowaniem dodaj liście Chard.
W międzyczasie możesz zrobić chleb pita:
najlepiej zacząć to kiedy zupa jest gotowana.
włącz piekarnik na ~200 stopni.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, a pergamin pita w rozłożonej formie.
ułóż równą warstwę parmezanu na wierzchu.
Wyślij do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut. Parmezan stopi się i namoczy chleb pita, chleb pita lekko się zrumieni i będzie gotowy.
podawaj gotową gorącą zupę z kwaśną śmietaną i serem pita.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal / 100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g
- Boćwina - 19 kcal / 100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g