dżem ogórkowy z cytryną

wszystko genialne jest proste, a my mamy też niezwykle smaczne! Dżem ogórkowy z cytryną to dość rzadki deser. Spróbuj zrobić to dla swojej rodziny. Będzie to również miła niespodzianka dla gości podczas świątecznej herbaty! Gotowane nie ze zwykłych owoców i jagód, ale ze znanych warzyw.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 34 g
138 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem ogórkowy z cytryną? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował świeżych ogórków. Wybierz owoce, które nie wyrosły, bez uszkodzeń i śladów zepsucia. Gęstość kawałków będzie zależeć od odmiany ogórków. Zważ ogórki już obrane. Będziesz także potrzebował dużej cytryny i świeżej mięty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ogórki, osusz czystym ręcznikiem. Obierz skórki z ogórków, a następnie pokrój je w kostkę. Możesz również pokroić losowo, w koła lub połówki kół. Ułóż pokrojone ogórki w emaliowanym naczyniu. Lepiej nie używać aluminium, aby uniknąć utleniania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cytrynę gorącą wodą za pomocą pędzla, aby zmyć woskową powłokę, ponieważ potrzebujemy Skórki. Możesz dodatkowo poparzyć cytrynę wrzącą wodą. Za pomocą drobnej tarki usuń górną żółtą warstwę skórki. Lepiej nie używać białej skóry, ponieważ jest gorzki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Można to zrobić za pomocą specjalnej wyciskarki do cytrusów lub zwykłego widelca. Upewnij się, że kości nie dostaną się do soku, w przeciwnym razie dżem może okazać się gorzki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W naczyniu do gotowania połącz pokrojone ogórki, skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę umytą pod bieżącą wodą. Dodaj również wanilinę na czubku noża.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukier do pojemnika, wstrząśnij zawartością i pozostaw pod zamkniętą pokrywką na trzy godziny lub dłużej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie ogórki dadzą sok potrzebny do ugotowania dżemu. Ogórki występują w różnych odmianach i stopniach dojrzałości, więc ilość soku, który również daje, jest inna. Jeśli po tym czasie nie było wystarczającej ilości soku, dodaj trochę przefiltrowanej wody do pojemnika. Pamiętaj, że im mniej wody, tym grubszy będzie dżem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw przyszły dżem gotować na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Od czasu do czasu mieszaj dżem, aby się nie przypalił. Ogórki w tym czasie zmienią kolor. Gotuj dżem, aż lekko zgęstnieje. Usuń gałązki mięty przed końcem gotowania, nie będą już potrzebne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli planujesz przygotować dżem z ogórków na zimę, przenieś gorący dżem do suchych sterylnych słoików i zamknij sterylnymi pokrywkami. Następnie odwróć do góry nogami, zawiń w ręcznik i pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie. Gotowy dżem jest dobrze przechowywany na półce w szafce lub piwnicy. I możesz przenieść schłodzony dżem do wazonu i cieszyć się niezwykłym smakiem przy filiżance pachnącej herbaty z rodziną. Smacznego!

dżem z ogórków z cytryną ma niezwykły wygląd i smak. Kawałki ogórka wyglądają jak kandyzowane owoce, są gęste i włókniste. A mięta i cytryna dają przyjemny orzeźwiający zapach!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy