skład / składniki
metoda gotowania
golonkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
obierz i umyj cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w półpierścienie i pokrój marchewki w małe kółka.
weź duży garnek i umieść tam golonkę. Dodaj pokrojone warzywa i dopraw wszystko solą. Na patelnię włożyć goździki, ziarna pieprzu i liście laurowe. Polej wieprzowinę czystą wodą, aby całkowicie pokryć mięso. Umieść garnek na kuchence i zagotuj zawartość na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj golonkę przez kilka godzin na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką.
wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Wyciśnij gotową kiszoną kapustę z nadmiaru płynu (solanki) i przenieś na patelnię. Dopraw groszkiem czarnego pieprzu. Jagody jałowca dobrze spłucz wodą i odcedź, wrzucając jagody do durszlaka. Następnie włóż je na patelnię do kiszonej kapusty. Umieść kapustę na kuchence i duś kiszoną kapustę na małym ogniu. Następnie dodaj trochę wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez pół godziny. Od czasu do czasu zdejmij pokrywkę i wymieszaj kiszoną kapustę z jagodami. Następnie wyjmij patelnię z pieca i pozostaw kapustę pod pokrywką.
W międzyczasie należy sprawdzić gotowość golonki wieprzowej. Aby to zrobić, wystarczy przekłuć mięso widelcem, określając w ten sposób jego miękkość i zdolność do oddzielenia się od kości. Wyjmij ugotowaną golonkę z patelni na duży talerz lub deskę do krojenia i za pomocą ostrego noża podziel ją na porcje. Z bulionu pozostałego po wieprzowinie możesz zrobić bogatą zupę.
Przenieś porcje golonki wieprzowej na talerze, umieść jeszcze ciepłą kiszoną kapustę obok i możesz podać. Aisban z duszoną kiszoną kapustą jest gotowy! Oprócz dania głównego można podać świeże warzywa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g