Aisban

tradycyjna kuchnia Bawarska! Pyszne i satysfakcjonujące! Aisbahn to klasyczne niemieckie danie z golonki wieprzowej gotowanej lub pieczonej z przyprawami. Zwykle podaje się go z duszoną kiszoną kapustą i popijany dobrym niemieckim piwem. Jednak, aby spróbować tego przysmaku, nie trzeba latać do Niemiec. To bardzo satysfakcjonujące i smaczne danie mięsne z równie apetycznym dodatkiem można przygotować w domu.
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 14 % 2 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

golonkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

obierz i umyj cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w półpierścienie i pokrój marchewki w małe kółka.

weź duży garnek i umieść tam golonkę. Dodaj pokrojone warzywa i dopraw wszystko solą. Na patelnię włożyć goździki, ziarna pieprzu i liście laurowe. Polej wieprzowinę czystą wodą, aby całkowicie pokryć mięso. Umieść garnek na kuchence i zagotuj zawartość na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj golonkę przez kilka godzin na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką.

wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Wyciśnij gotową kiszoną kapustę z nadmiaru płynu (solanki) i przenieś na patelnię. Dopraw groszkiem czarnego pieprzu. Jagody jałowca dobrze spłucz wodą i odcedź, wrzucając jagody do durszlaka. Następnie włóż je na patelnię do kiszonej kapusty. Umieść kapustę na kuchence i duś kiszoną kapustę na małym ogniu. Następnie dodaj trochę wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez pół godziny. Od czasu do czasu zdejmij pokrywkę i wymieszaj kiszoną kapustę z jagodami. Następnie wyjmij patelnię z pieca i pozostaw kapustę pod pokrywką.

W międzyczasie należy sprawdzić gotowość golonki wieprzowej. Aby to zrobić, wystarczy przekłuć mięso widelcem, określając w ten sposób jego miękkość i zdolność do oddzielenia się od kości. Wyjmij ugotowaną golonkę z patelni na duży talerz lub deskę do krojenia i za pomocą ostrego noża podziel ją na porcje. Z bulionu pozostałego po wieprzowinie możesz zrobić bogatą zupę.

Przenieś porcje golonki wieprzowej na talerze, umieść jeszcze ciepłą kiszoną kapustę obok i możesz podać. Aisban z duszoną kiszoną kapustą jest gotowy! Oprócz dania głównego można podać świeże warzywa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy