Arishta ormiański

drugie danie w tradycji Ormiańskiej! Przygotuj, to proste! Tradycyjny ormiański makaron arishta jest używany w wielu przepisach na dania narodowe. Można go znaleźć wszędzie-od zupy po deser. Dziś gotuję makaron jako dodatek. Smak można uzupełnić dowolnym sosem do woli.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 60 % 3 g
węglowodany 40 % 2 g
35 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

aby przygotować arisztę w postaci pełnego drugiego dania lub przystawki, musisz wziąć duży makaron (jak spaghetti). Mniejsze gatunki gotują się, nie zachowują kształtu, są w większości używane w tradycyjnych deserach.

proporcje do gotowania makaronu niewiele różnią się od klasycznych, na każde 100 g suchej masy potrzebny jest 1 litr wody, sól można pobrać do smaku.

w rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i aristę. Łamiemy długi makaron na kawałki średnio 7 cm, aby później był wygodny do jedzenia. Dobrze wymieszaj widelcem, aby makaron nie sklejał się i nie przyklejał do dna patelni. Gotuj na średnim ogniu przez 7 minut, prawie do miękkości.

ugotowany makaron wrzuć do durszlaka, spłucz dużą ilością bieżącej zimnej wody i ostudź, nigdzie nie przesuwając.

gdy makaron ostygnie, włóż masło do tej samej patelni, rozpuść je, nie pozwalając mu się spalić. Dodaj trochę mielonego pieprzu do stopionego masła, dobrze wymieszaj.

zwracamy aristę, która już trochę się ochłodziła, do rondla, dobrze mieszamy widelcem, aby stopione masło przylegało do wszystkich rogów. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Możesz okresowo otwierać i sprawdzać, aby się nie przypalić. Jeśli makaron zacznie przyklejać się do dna, możesz dodać trochę więcej oleju.

tradycyjny ormiański makaron marnieje przez 10 minut i jest gotowy do podania. Kładziemy go na porcjach i podajemy do stołu. W razie potrzeby można uzupełnić tradycyjnym sosem ormiańskim lub ziołami. Pietruszkę myjemy strumieniem bieżącej wody, suszymy. Oddziel delikatne zielone liście od sadzonek i udekoruj gotowe danie.

Arishtu można podawać jako całkowicie niezależne danie, uzupełniając stół warzywami lub jako dodatek do mięsa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy