skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować arisztę w postaci pełnego drugiego dania lub przystawki, musisz wziąć duży makaron (jak spaghetti). Mniejsze gatunki gotują się, nie zachowują kształtu, są w większości używane w tradycyjnych deserach.
proporcje do gotowania makaronu niewiele różnią się od klasycznych, na każde 100 g suchej masy potrzebny jest 1 litr wody, sól można pobrać do smaku.
w rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i aristę. Łamiemy długi makaron na kawałki średnio 7 cm, aby później był wygodny do jedzenia. Dobrze wymieszaj widelcem, aby makaron nie sklejał się i nie przyklejał do dna patelni. Gotuj na średnim ogniu przez 7 minut, prawie do miękkości.
ugotowany makaron wrzuć do durszlaka, spłucz dużą ilością bieżącej zimnej wody i ostudź, nigdzie nie przesuwając.
gdy makaron ostygnie, włóż masło do tej samej patelni, rozpuść je, nie pozwalając mu się spalić. Dodaj trochę mielonego pieprzu do stopionego masła, dobrze wymieszaj.
zwracamy aristę, która już trochę się ochłodziła, do rondla, dobrze mieszamy widelcem, aby stopione masło przylegało do wszystkich rogów. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Możesz okresowo otwierać i sprawdzać, aby się nie przypalić. Jeśli makaron zacznie przyklejać się do dna, możesz dodać trochę więcej oleju.
tradycyjny ormiański makaron marnieje przez 10 minut i jest gotowy do podania. Kładziemy go na porcjach i podajemy do stołu. W razie potrzeby można uzupełnić tradycyjnym sosem ormiańskim lub ziołami. Pietruszkę myjemy strumieniem bieżącej wody, suszymy. Oddziel delikatne zielone liście od sadzonek i udekoruj gotowe danie.
Arishtu można podawać jako całkowicie niezależne danie, uzupełniając stół warzywami lub jako dodatek do mięsa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g