konfitura Morelowa

konfitura Morelowa to uniwersalny słodki preparat na zimę! Konfitura morelowa to europejski zbiór moreli na zimę, ale który jest już rozpowszechniony w naszym kraju. Konfitura przypomina zwykły dżem, ale w przeciwieństwie do niego kawałki moreli nie będą unosić się w słoiku, masa jest gęstsza, jednorodna i gęsta. Konfitura morelowa jest przygotowywana dość prosto, a ilość składników do jej przygotowania jest minimalna. Konfitura morelowa może być podawana do stołu i herbaty jako samodzielna uczta lub używana jako nadzienie do różnych słodkich wypieków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
222 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Przygotuj składniki. Ilość owoców i cukru do przygotowania konfitury jest taka sama.
smak konfitury zależy również od odmiany moreli i stanu owoców. Morele do konfitury muszą być dobrze dojrzałe, soczyste i słodkie, aby wydzielały wystarczającą ilość pektyny potrzebnej do zagęszczenia konfitury.
morele dokładnie spłukujemy zimną wodą, należy je dokładnie umyć, ale ostrożnie, aby nie uszkodzić delikatnej skóry owoców. Następnie morele należy wysuszyć na ręczniku z nadmiaru wilgoci. Pokrój morele na połówki, usuń nasiona i pokrój miąższ na małe kawałki.
włóż pokrojone morele do emaliowanej patelni. Zasypiamy je cukrem, aby całkowicie zakrył owoce. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc.
morele uwolnią sok rano, a cukier praktycznie się rozpuści. Wymieszaj zawartość patelni drewnianą szpatułką. Stawiamy ją na ogniu. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum. I gotuj konfiturę przez 30 minut. Okresowo mieszamy konfiturę i usuwamy piankę utworzoną na powierzchni.
gdy kawałki moreli będą miękkie i ugniatane łopatką, wyłącz ogień. Gotowość konfitury można również sprawdzić w inny sposób. Na suchym talerzu należy upuścić kroplę konfitury z łyżki. Jeśli się nie rozprzestrzeni, oznacza to, że konfitura jest spawana.
układamy go w wysterylizowanych słoikach o małej objętości. Natychmiast zwiń pokrywki i pozostaw słoiki do ostygnięcia w ciepłym miejscu. Po schłodzeniu Usuń konfiturę do przechowywania w chłodnym miejscu.
pozostaje tylko pewnego pięknego zimowego dnia otworzyć słoik pachnącej, delikatnej i słodkiej konfitury morelowej i podać do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy