smażony makaron udon z wieprzowiną i warzywami

Przygotuj japońskie danie w swojej kuchni i ciesz się pyszną kolacją! Prosty przepis na japońskie danie. Składniki są również dość przystępne, grzyby shiitake można zastąpić grzybami. Sos sojowy lepiej jest wziąć lekki, nieelastyczny. Spróbuj - bardzo smaczne! Dobra opcja dla tych, którzy chcą urozmaicić codzienne menu.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 53 % 23 g
217 kcal
IG: 22 / 78 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Grzyby shiitaki, jeśli wziąłeś suszone, moczyć przez godzinę.
2. Marynuj mięso, dodając do niego sos sojowy, ocet, olej sezamowy i imbir. Wszystko dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny.
3. W tym czasie pokrój pory w krążki, posiekaj zieloną cebulę, pokrój połowę papryki w długie i wąskie plasterki, posiekaj czosnek.
4. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, włóż do niej pory, smaż przez 1-2 minuty, mieszając. Ciepło jest silne.
5. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i smaż wszystko razem, aż będzie ładnie pachnące (1-2 minuty).
6. Połóż mięso, smaż je, aż pojawi się lekka złota skorupa. Ciecz powinna prawie wyparować.
7. Dodaj paprykę i sezam na patelnię, wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
8. Napełnij pastę miso wodą (30 ml), dobrze wymieszaj i wlej na patelnię.
9. Pokrój grzyby na duże kawałki również na patelnię, smaż przez 2-3 minuty.
10. Wlać wodę (70 ml). Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
11. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, włóż do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął.
12. Dodaj gotowy makaron na patelnię, dobrze wymieszaj, trzymaj na dużym ogniu przez 5 minut. Ciągle mieszaj.
13 ułóż gotowe danie na porcjowanych talerzach, posyp posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Miso - 199   kcal/100g
  • Pasta Miso - 199   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy