chałwa z mąki grochowej
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Zagotuj śmietanę.
2. Dodaj do śmietany i zagotuj mąkę, ciągle mieszaj.
3. Gdy masa stała się gęsta, należy ją smażyć przez 10 minut. Możesz to zrobić na tej samej patelni lub przenieść na patelnię. Następnie zdejmij masę z ognia.
4. Dodaj cukier puder i orzechy do mieszanki i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
5. Dodaj miód i wymieszaj.
6. Włóż chałwę do formy i pozostaw na kilka godzin lub dni.
do takiej chałwy można dodać dowolne przyprawy do słodyczy, orzechów, sezamu, nasion i suszonych owoców.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka Grochowa - 298 kcal/100g