chałwa z mąki grochowej

Domowa chałwa z mąki grochowej-smaczna, zdrowa! Gotuj po prostu! Taka chałwa jest przygotowywana dość szybko i przez większość czasu wystarczy poczekać, aż stwardnieje.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 12 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 68 % 45 g
336 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

1. Zagotuj śmietanę.
2. Dodaj do śmietany i zagotuj mąkę, ciągle mieszaj.
3. Gdy masa stała się gęsta, należy ją smażyć przez 10 minut. Możesz to zrobić na tej samej patelni lub przenieść na patelnię. Następnie zdejmij masę z ognia.
4. Dodaj cukier puder i orzechy do mieszanki i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
5. Dodaj miód i wymieszaj.
6. Włóż chałwę do formy i pozostaw na kilka godzin lub dni.
do takiej chałwy można dodać dowolne przyprawy do słodyczy, orzechów, sezamu, nasion i suszonych owoców.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mąka Grochowa - 298   kcal/100g

Podobne przepisy