skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować buraków, jabłka,kwaśnej śmietany, cukru granulowanego i soku z cytryny.Sok można sprzedać gotowy, ale łatwiej jest kupić cytrynę. Tak, przypomnę: buraki są gotowane. W jakim stopniu jest to twój wybór.
Krok 2:
Obierz buraki i posiekaj je kostkami. Jeśli ktoś błysnął myślą o tarce ..zapomnij, ponieważ sałatka stanie się papkowata, mniej piękna i straci percepcję smaku.
Krok 3:
Teraz jabłko: wygodniej jest pokroić na ćwiartki, a następnie wyciąć kości. A teraz trzy jabłka na grubej tarce. Osobiście nie obieram jabłka, sama skóra pozostaje na końcu.
Krok 4:
Następnie łączymy posiekane buraki i starte jabłko. I wymieszaj. Zaryzykuję stwierdzenie, że uwielbiam to robić widelcem.
Krok 5:
Oto kolej na sok z cytryny. Łatwiej mi było znaleźć cytrynę. Nie był duży i nie był potrzebny cały (Na zdjęciu widać). Wlej naszą mieszankę buraków i jabłek sokiem z cytryny. I wymieszaj.
Krok 6:
Teraz jest to bardzo proste: bierzemy i dodajemy śmietanę.Przypomnę tylko-tylko połowa kwaśnej śmietany jest umieszczana w sałatce, a druga połowa zostanie wykorzystana później. Wysyłamy tam szczyptę granulowanego cukru (lub do smaku) i wszystko mieszamy.
Krok 7:
I ostatni szlif: rozłóż naszą drugą połowę kwaśnej śmietany na sałatce ....Wszyscy.... Smacznego!!!
do tej sałatki użyto gotowanych buraków, ale spróbuj je prawie ugotować.Może w przyszłości to zrobisz.Możesz wziąć dowolne jabłka. Prawdopodobnie warto dodać, że przygotowując tę sałatkę, nie musisz ściśle przestrzegać tych gramów.Najważniejsze: powinno być więcej jabłek niż buraków i nadal trzymaj się proporcji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g